Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Runemoskolans sexor vann skolutmaningen i Hittaut: "Pengarna ska vi använda till en klassresa"

Runemoskolans klass 6 vann Hittaut-projektets skolutmaning och fick 3 000 kronor till klasskassan.

I samband med 2018 års Hittaut-projekt i Ovanåker genomfördes även en skolutmaning för kommunens klasser. Det var fritt fram för alla klasser att anmäla sitt intresse och totalt deltog 19 skolklasser och 249 elever som tillsammans registrerade över 3 000 checkpoints. Uppgiften var att tillsammans ta så många poäng som möjligt, där varje Hittaut-checkpoint som respektive elev registrerat gav 1 poäng till klassen. Eleverna har i de flesta fall kunnat leta checkpoints på skoltid, som en del av sin undervisning. Men de har även haft möjligheten att fortsätta på sin fritid tillsammans med kompisar och familj.

Läs också: "Årets Hittaut i Ovanåker har gått över förväntan igen"

Som en extra morot har Hittaut tillsammans med Alfta Lions instiftat ett pris, där en klass hade chansen att vinna 3 000 kr till klasskassan. De tre klasserna med högst totalpoäng var kvalificerade för vår utlottning av tre olika klasspriser.

De tre klasser som placerade sig "topp tre" och därmed hade chans att vinna var: Celsius - Stjärnorna, Runemoskolan - Dörgarna06 och Celsiusskolan - klass 9A.

De som hade turen på sin sida och vann 3000 kr till klasskassan var alltså Dörgarna06 (klass 6) från Runemo. De är en liten klass på endast elva elever, men där alla dragit sitt strå till stacken och letat checkpoints – för att hamna topp 3:dje. Något som man även gjorde 2017, vilket troligtvis sporrat lite extra. Vi passade på att intervjua klassen när den välförtjänta prischecken från Alfta Lions delades ut.

Vad ska ni göra med vinsten?

–Vi har en klassresa att se fram emot och då kommer pengarna väl till pass.

Hur kommer det sig att ni var i topp även i år?

– Vi snackade ihop oss tidigt i våras och har sedan peppat varandra. Vi hade koll på topplistan och trodde i somras att "det var lugnt" då vi ledde stort. Men sedan kom de andra klasserna igång och då fick vi lägga på en spurt på slutet, berättar en av eleverna och en annan flikar in att de bland annat tog bussen tillsammans direkt efter skolan till Edsbyn för att kunna registrera fler checkpoints.

När har ni letat checkpoints?

– Vi har varit ute litegrann allihopa på skoltid. Sedan mest på fritiden med kompisar och familj.

Vi har även haft lite annan orientering på schemat, så vi har lärt oss kartan på ett bra sätt vilket varit till stor hjälp.

Vad är det bästa med Hittaut?

– Det är roligt, påpekar de i kör. Lite mycket mygg ibland tillägger någon. Men överlag är det glada miner när de tänker tillbaka på Hittaut och att leta checkpoints.

Andreas Davidsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel