Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: RPG-träff med berättelse om Rosa bussarna

Ann Marie Hållen var dagens gäst vid RPG:s, Riksförbundet Pensionärsgemenskap med kristen grund, månadsträff i april. Hon är känd av många för olika resor men nu berättade hon om en resa med de Rosa Bussarna.

Annons

April månads träff var förlagd till Höglidenkyrkan. Många hade samlats och Bosse Normand hälsade välkommen. Gemensamt sjöngs en sång under Bengt Näsfors dragspelskomp.

Bosse höll en liten andakt och därefter hälsades dagens gäst Ann Marie Hållen välkommen. Hon är känd av många för olika resor men nu berättade hon om en resa med de Rosa Bussarna.

Många har nog läst och velat följa med på en resa någon gång men inte haft mod att göra det.

Ann Marie har åkt 7 gånger och besökt 79 länder i Europa, Asien och Afrika. Resan hon berättade om hos RPG var 70 dagar lång.

Hennes film från resan var mycket intressant och speglade allt. Torka, öken, bad, kamelkaravaner, bergspartier, trånga mötesplatser, punkteringar, fastkörning i lera mm mm. Härliga scener från lyxhotell några nätter fanns också med. Ann Marie berättade att hon alltid har sovit på taket.

I bussen åkte 24 personer och var och en hade 1 meter bagagehylla. Där skulle allt få plats, inklusive ryggsäck eller resväska. Det gällde att hon packade med bara viktiga saker. Det var 4 bussar tillsammans och med fanns sjuksköterska och mekaniker, vilket behövdes få det blev många punkteringar och lite sjuksymptom. All mat lagade de själva och när de kom förbi en större ort eller marknad provianterades det.

Resan genom öknen tog flera dagar så mycket vatten gick det åt. En gång hade de vatten i stora dunkar på taket och det började läcka på grund av att det var så hett att plastdunkarna smälte. Då blev det svårt med vattnet.

På den här resan passerade hon genom Europa, Turkiet över Bosporen in i Iran och nästa land var Pakistan. Vid gränsen till Indien blev det stopp. Inget visum dit men de fick passera och in i Kina.

Kulturskillnaderna i de olika länderna är ju enorma och många leenden kom när Ann Marie berättade om muslimernas min när damerna badade i bikini. I Iran var damerna tvungna att bära slöja och lång kjol.

Alla fick uppleva en reseskildring olik andra och alla ser fram emot att Ann Marie kommer och berättar om en annan resa, kanske till Afrika eller Syrien och Jordanien.

Samlingen avslutades ned gemensam sång Han är min sång och min glädje.

Nästa träff blir i Sågtäktens bygdegård och en resa är planerad till Mora i juni.

Maj Anita Persson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons