Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: RPG:are på bussresa till Dalarna

RPG, som betyder riksförbundet pensionärsgemenskap, har varit på sin årliga sommarresa. Den här gången var målet Dalarna där huvudmålet var Mora.

Annons

Bussen fylldes snabbt av förväntansfulla resenärer och med Sven-Erik vid ratten bar det av söderut. Första stoppet kom i Alfta där det serverades traditionell bussfika, kaffe och nygräddade bullar och det smakar ju alltid bra. Särskilt utomhus i trevligt sällskap.

När RPG är på resa hör det till med allsång ackompanjerat av dragspel och det var inget undantag den här gången heller. Bengt och Eva ledde sången och spelet och alla sjöng av hjärtans lust. Många härliga låtar av Taube m fl förekom men även Idas sommarvisa och andra typiska svenska låtar.

Bussen körde över Furudal och Bosse berättade om de museum som man kan besöka i trakterna. I Voxna finns världens enda samling av Jim Reeves, en känd sångare, och i Furudal berättas om norska krigsveteraner som kom till vårt land under och efter kriget. Samlingar som de flesta resenärerna inte kände till.En jättestor lind som är fridlyst finns i Orsa och Lars berättade om den. Linden tros ha funnits sedan 1740-talet och planterades av korpral George Emilsson. Den är fridlyst och de boende önskar att den ska finnas kvar länge till.

Vid lunchtid anlände vi till Mora och på restaurangen som ligger vid Siljans strand var det framdukat en underbar lunchbuffé och ett härligt salladsbord. Till och med äppelkaka ingick i paketet. Alla var nöjda och mätta. Nu fick de som ville flanera, titta på kyrkan, Vasaloppsmuséet eller ta foto på målgången vid Vasaloppet.

Nu var det dags att åka mot Falun och sång och musik samt lite information inramade resan. Lite godis som färdkost smakade bra. Väl framme i Falun och eftermiddagskaffet var målet Gullnäsgården. En vacker idyll vid sjön Varpans strand. Det drivs som ett sommarhem med servering och lite underhållning ibland, hela sommaren.

Där mötte två trevliga damer med goda smörgåsar resenärerna. "Oj, inte orkar vi smörgås" var kommentaren av de flesta, men det var tomt på alla fat när kaffestunden var över. Ett lotteri under fikat var trevlig,t med många vinster. Nu var alla nöjda och resan gick hemåt över Enviken, Alfta och Bollnäs.

Maj Anita Persson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons