Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Rotary-Strandgalopp på Glysis

Sedan många år har Rotary och Strands konståkningssektion haft ett samarbetsprojekt under arbetsnamnet Rotary-Strandgaloppen. Det är ett sponsorlopp där det gäller få många goda sponsorer samt att springa så många varv som möjligt under en timme på Glysis idrottsplats.

För Rotarys del går de insprungna medlen till tre ändamål. Tretusen kronor skänks till våra samarbetspartner Strands konståkningssektion. Det ligger i Rotarys anda att stötta ungdomsverksamhet på orten.

Andra delen är ’Flitstipendier’. På Bromangymnasiet har vi sedan flera år utlyst sex stipendier à 1000 kronor som delas ut till ungdomar med invandrarbakgrund som studerar hårt för att läsa in 9 år i grundskolan för att komma in på ett gymnasieprogram. De ungdomar som kommer till Sverige har utbildningsmässigt mycket olika studieförutsättningar, en del har aldrig gått i skolan medan andra kan ha motsvarande svensk grundskola. Flitstipendierna går till dem som utifrån sina förutsättningar har lyckats bäst. Lärarna tillsammans med Rotary har satt upp kriterierna och lärarna ger förslag till Rotary vilka elever som kan komma ifråga för stipendierna. Lärarna har vittnat om att vetskapen om stipendierna utgör en morot i studieprestationerna och fyller därmed även den funktionen. Vilka elever som i år får stipendierna kommer att kungöras i samband med avslutningsceremonin på Bromangymnasiet torsdagen den 9 juni.

Rotary international driver Polio-plus - en verksamhet som har till syfte att utrota polio i världen. Genom bra vaccin och stora insatser är man nu nära målet. Polio finns nu endast i enstaka fall och bara i tre länder, Nigeria, Afghanistan och Pakistan. Vaccinationskampanjen måste fortsätta tills det sista poliofallet registrerats. Rotarys tredje mål med intjänade sponsorpengar är poliokampanjen.

Åtta spänstiga rotarianen sprang – varav en del utgjorde förstärkning med ungdomarna Murtaza Rezai, Alikhan Nazari och Ahad Qalandari. Ahad Qualandari var snabbast av alla löpare och sprang 31 varv eller 12,4 km på en timme och sprang ensam in 5 620 kronor.

Totalt sprang Rotarianerna in knappt 28 000 kronor.

Gunnar Forsgren, President i Rotary

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel