Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Röda Kors-Sverige förändras i grunden – 770 rödakorskretsar skall bli 300

Svenska Röda Korsets riksstämma har i maj månad 2019 beslutat att antalet rödakorskretsar i landet ska minska från nuvarande 770 kretsar till cirka 300.

Organisationsförändringen syftar till att organisationen ska bli mera ändamålsenlig och effektiv och målsättningen är att den ska vara genomförd till år 2023.

Förändringen innebär i princip att i varje kommun ska på sikt finnas endast en (1) kommunkrets.

Processen, som redan påbörjats, har fokus på frågeställningen "Nedläggning av kretsar eller sammanslagningar".

Kretsar med omfattande lokala verksamheter t ex second hand-butiker och sociala aktiviteter ska dock kunna ombildas till så kallade Röda Korsgrupper med bibehållen verksamhet om förutsättningar och lokalt engagemang finns.

Forsakretsen har för närvarande 147 medlemmar. Den stora utmaningen i nuläget är att finna personer som är beredda att delta i förändringsprocessen under de kommande åren och inför en förestående nedläggning eller sammanslagning med annan krets även pröva om förutsättningar och lokalt engagemang finns för att bilda en rödakorsgrupp i Forsa (Forsa Rödakorsgrupp).

Valberedningen och dess ordförande, Gun-Britt Rotter, står nu beredda att motta förslag på lämpliga kandidater för att förstärka kretsstyrelsen inför det förestående arbetet.

Jan Haglund, nuvarande ordförande i Forsakretsen

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel