Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Rockens historia var temat på Senioruniversitetet februarimöte

Elvis, Cliff Richard och andra gamla godingar lockade Senioruniversitet Hudiksvalls medlemmar att rocka loss på Patricia den 11 februari. Det var Per Davidsson, musikskribent och radiopratare som bjöd på rock'n'roll i ord och ton. Med mycket musik i bagaget tog han åhörarna med på en resa i rockens historia.

Den första epoken: År 1955 låg Bill Haley etta på singellistorna med ”Rock around the clock”. Rocken var född! Låten blev soundtracket till 50-talets stora ungdomskullar. Det handlade om pop, en slags legering mellan country och blues. Här fanns Little Richard, Fat Domino, Jerry Lee Lewis men framför allt den störste, Elvis Presley, den bästa sångare som någonsin funnits, enligt Davidsson.

Nja, mumlade publiken, Pavarotti och Maria Callas då?

– Pavarotti, kan han sjunga rock? frågade Davidsson retoriskt och skruvade upp ljudet på ”Heartbreak hotel”. Lyssna på fraseringen, konsonanterna, tonsäkerheten, uppmanade han. Dessutom var Elvis snygg! Han blev den förste idolen och toppade den amerikanska försäljningslistan i 56 veckor. Utan Elvis hade vi inte haft någon rockhistoria.

Paul Anka inledde andra epoken med ”Diana” men nu började också kvinnor synas på rockscenerna, Conny Francis, Rock-Olga och Davidssons favorit, Ronnie Spector, som han menade hade en wagneriansk approach till rockmusiken! 1961 startade radioprogrammet ”Tio i topp”, det i särklass mest betydelsefulla i svensk pophistoria med som mest 3 miljoner lyssnare.

Epok 3: Den 5 oktober 1962 kom den första Beatles-skivan. Musiken blev en generationsmarkör och Beatles blev störst, bäst och viktigast! De var lyhörda för annan musik men formade sin egen i ett unikt tempo och med stor glädje. Beatles största konkurrenter var The Rolling Stones, som av många anses vara de sanna skaparna av rockmusiken. Gitarrerna spelade huvudrollen och Mick Jagger blev rockhistoriens största frontfigur. I USA introducerades bland andra Joan Baez och Peete Seeger, en slags akademisk folkmusik. Men det var framför allt Bob Dylan, som med sin malande gitarr och sina litterära texter regerade rockmusikscenen. Hans texter gav honom Nobelpriset 2016.

Epok 4: 1967 kom Beatles ”Sgt Peppers” ut. Albumet blev en milstolpe i rockmusiken med sin nyskapande och innovativa musik och blev en sorts katalysator för flower power-rörelsen. Nu handlade det inte längre om rock och pop - utan konst och kultur!

– Men för mig finns bara en, the King! sade ordförande Inger Persson och avtackade Per Davidsson till ackompanjemanget av varma applåder.

Ing-Marie Bergroth

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel