Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Rekordår för Hittaut Ovanåker

Friskvårdsprojektet Hittaut har under detta coronaår blivit en väldigt uppskattad aktivitet. Det redan så populära projektet där deltagarna letar checkpoints med karta eller app i sin omgivning har i år nått nya, oanade höjder.

Hittaut arrangeras i Ovanåkers kommun ideellt av orienteringsklubbarna Alfta-ÖSA OK och Edsbyns OK och man kan nu summera ytterligare ett år av Hittaut Ovanåker – det fjärde i ordningen. Resultatet är tydligt – stor succé i år igen med nytt deltagarrekord på 1838 registrerade och aktiva deltagare, vilket betyder en ökning med 60 procent mot förra årets deltagarantal. Dessutom har årets deltagare varit extra aktiva och tagit tillsammans över 60 000 checkpoints vilket är en ökning på hela 90 procent mot förra året.

Projektet som titulerar sig som kommunens största friskvårdsprojekt lever verkligen upp till devisen detta år. Att motionera på egen hand, utomhus i naturen har väl aldrig legat mer rätt i tiden tack vare coronapandemin och att många andra evenemang fått ställa in.

Hittaut har ju varit en en stor succé redan tidigare år bland Ovanåkersborna, där över 10 procent av invånarna har registrerat checkpoints. En siffra som arrangören trodde var omöjlig att slå, men som nu toppades rejält detta år. I princip återfanns i år en sjättedel av Ovanåkers invånare som aktiva deltagare, vilket är smått otroligt om man ser bland övriga 50-talet kommuner där projektet genomförs.

Och då vet man också att det finns ett stort mörkertal med personer som av olika anledningar nyttjar projektet utan att registrera sig. Hela sommaren och halva hösten har det letats efter de 120 checkpointsen som funnits utplacerade runt om i kommunen – allt från tätortsnära punkter till riktigt svårorienterade platser. De två utflyktsmål som man i år bjöd på vid Stenatjärnarna och Häsbosjön har dessutom varit mycket uppskattade och välbesökta och här har deltagarna även kunnat cykla till checkpointsen på de fina MTB-leder som finns.

Nyckelfaktorer för att projektet blivit så populärt är att det är öppet, gratis och tillgängligt för alla, dygnet runt. Man bestämmer själv när, var och hur man vill ge sig ut. Projektet tilltalar alla målgrupper och åldrar och responsen från deltagarna är idel positiv och handlar främst om alla vackra, nya och intressanta platser som deltagarna upptäckt tack vare projektet.

Att så många människor vistas i skog och mark märks såklart lite extra för de som annars kanske bor ute på landsbygden.

Andreas Davidsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel