Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Rekord för Hittaut i Ovanåker – Var tionde invånare i kommunen deltog

För tredje året i rad har Hittaut Ovanåker genomförts. Projektet som titulerar sig som kommunens största friskvårdsprojekt lever verkligen upp till devisen. I år blev det återigen deltagarrekord med 1145 registrerade och aktiva deltagare som tillsammans tagit över 35 000 checkpoints.

Annons

Hittaut har blivit en stor succé bland Ovanåkersborna. I princip 1 av 10 invånare återfinns som registrerade och aktiva deltagare vilket är smått otroligt om man ser bland övriga 45 kommuner där projektet genomförs. Hela sommaren och halva hösten har det letats de 116 checkpoints som funnits utplacerade runt om i kommunen.

Nyckelfaktorer för att projektet blivit så populärt är att det är öppet, gratis och tillgängligt för alla, dygnet runt. Man bestämmer själv när, var och hur man vill ge sig ut. Ser man till statistiken är den vanligaste deltagaren en kvinna på 55 år som promenerar tillsammans med bekanta eller familj. Men projektet tilltalar alla målgrupper och åldrar och responsen från deltagarna är idel positiv och handlar främst om alla vackra, nya och intressanta platser som deltagarna upptäckt tack vare projektet.

En viktig målgrupp för Hittaut Ovanåker är kommunens skolelever. Här har man satsat på att genomföra en skolutmaning där de tre flitigaste klasserna varit med i en utlottning av 3 000 kronor till klasskassan. Årets vinnare av prischecken blev Alftaskolans klass 2, Sirius/Vega och de glada eleverna är överens kring svaret på frågan om vad som är det bästa med Hittaut:

– Att man får komma ut i naturen! Bäst var när vi fick gå en långtur med många checkpoints och matsäck.

Till nästa år satsas det ytterligare på skolutmaningen. Då har man fått ekonomiskt stöd från LF Samhällsfond som gör det möjligt att rita nya kartor så ännu fler skolor får chans att vara med.

En annan stor del i Hittaut-projektet är den företagsutmaning som genomförts. Här har 100-tals anställda vid olika företag och avdelningar tävlat mot varandra om att hitta flest checkpoints. Segrare, tillika titulerade Ovanåkers friskaste företag, för tredje året i rad blev Svenska Fönster och Alftaprodukter.

Det planeras redan för en fortsättning av Hittaut Ovanåker. Nästa år blir det start i maj och då utlovas flera nya kartområden och helt nya checkpoints.

Andreas Davidsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel