Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Rebeckalägret nr 10 Katarina Jagellonica firade 25 år

Lägret har fått sitt namn av Katarina Jagellonica som var en polsk prinsessa och gemål till Johan lll som gav Hudiksvall dess stadsprivilegier.

Svenska Odd Fellow-orden firade i april i år 200-årsjubileum med högtidsloge och bankett på Stadshuset, Stockholm. Odd Fellow-orden är Sveriges största ordenssällskap och den enda som samlar både kvinnor och män. Orden är politiskt och religiöst obunden och alla över 18 år kan ansöka om medlemskap. Den kvinnliga ordensgrenen kallas Rebeckaloge.

Lördagen den 25 maj ägde ännu ett jubileum rum. Rebeckalägret nr 10 Katarina Jagellonica med säte i Hudiksvall firade 25 år. Lägret som består av sex Rebeckaloger i Gästrikland och Hälsingland är en samlingspunkt för de Rebeckasystrar som önskar möta systrar från andra orter för samvaro och personlig utveckling.

Dagen inleddes med ceremoni i Ordenssalen med bla utdelning av veterandiplom för de som varit medlemmar under de 25 åren. Under middagen förekom förutom tal även musik av två duktiga bröder Vilgot och Benjamin Eklund från Kulturskolan i Hudiksvall .

Lägret Katarina Jagellonica har till Storlogens jubileumsinsamling skänkt 40 000 kronor genom egna insamlade medel och gåvor i samband med jubileet. Jubileumsinsamlingen inbringade 11,6 miljoner kronor vilka har fördelas till forskare inom barndiabetes typ 1 och barn med hjärtsjukdom,

Vi är glada över att inte bara fira våra 25 år internt utan också kunna bidra till viktig forskning inom angelägna områden. Idag finns ingen bot för de barn som drabbas av diabetes men ökad forskning ska förhoppningsvis ge bättre kunskap och behandlingsmetoder.

Ingrid Lindén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel