Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Rädda sockenstugan i Skog

En medeltida klockarestadga säger att till klockarens bostad ska anvisas och underhållas sockenstuga, stall och visthusbod.

Sockenstugan som närmast var avsedd för sockenmännens sammankomster och långväga kyrkobesökare i synnerhet vintertid, var även bostad för klockaren.

Stadgan blev Klockareordning år 1644 och där står det att sockenstuga med skorsten och bakstuga skulle med hela socknens hjälp sättas upp för klockaren, som vintertid hade att hålla den varm för sockenfolkets bästa. Sannolikt hade klockaren i Skog redan en bostad då eftersom klockarstugan finns omnämnd i gamla dokument redan 1640. Den äldsta kända sockenstugan låg på andra sidan Lötån närmare kyrkan. I början av 1800-talet var den i sådant skick att det behövdes byggas en ny.

Det dröjde till 1820-talet innan man hade enats om byggets omfattning. Hembygdsföreningen i Skog köper nu sockenstugan av kyrkan (Söderala Pastorat) för symboliska en krona.

Sockenstugan är en av de äldsta byggnaderna vid kyrkan i Skog. Byggnaden har genom åren inrymt många verksamheter. Många Skogbor har fått sin skolmat här.

Under sommaren 2015 anordnades en välbesökt utställning till minne av de 112 emigranter som den 18:e juli 1865 lämnade Skogs socken och emigrerade till Nordamerika. Många av emigranterna blev sedan bosatta i Iowa.

Då föddes idén att hitta vägar att bevara sockenstugan och hembygdsföreningen var det självklara alternativet som ägare. På hembygdsföreningens årsmöte blev det klartecken att fortsätta diskussionen om övertagande med Söderala Pastorat.

Vi, Sockenstugans vänner, har nu fått hembygdsföreningens styrelses uppdrag att arbeta med restaureringen. Länsmuseet i Gävle har gjort en utredning av vilka åtgärder som behöver göras. En första åtgärd som nu är genomförd enligt utredningen är att en lönn tagits ner som stått alldeles för nära stugan.

På sikt räknar hembygdsföreningen med att sockenstugan blir en plats för olika aktiviteter över generationsgränserna. Nu behövs en upprustning av sockenstugan och vi, sockenstugans vänner, går ut med en insamling.

Sockenstugans Vänner består av: Karl-Erik Laurin ordförande, Inga-Maria Wahlström, Anders Olsson, Runo Norén och Ingrid Belfrage.

Ingrid Belfrage

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel