Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Prostatacancer nu och i framtiden

I samband med Prostataföreningen Gävleborgs årsmöte hade föreningen bjudit in urolog Ulla Westlund och kontaktsköterskan Kristina Ed för information om Standardiserade Vård Förloppet (SVF) som gäller för prostatacancer i vården.

Ulla Westlund började med att vården inte har hittat en optimal screeningundersökning där man kan skulle kunna säkerställa vilka som har behov av behandling och vilken form. Det forskas för att få fram en metod men vi är långt ifrån detta i dagens läge.

Idag har vi enbart det vanliga PSA provet, Stockholm 3 metoden och urinprov PCA3, men inget av dessa är en riktigt säker screeningmetod.  Vad som har kommit är magnetkamera, vilken kan ses som ett skonsammare sätt att hitta cancer i prostatan, men det saknas resurser i form av läkare, maskiner och tid för att nyttja detta.  

Biopsiprover det vanligaste sättet att hitta cancern. Vårdkedjan har numera standardiserats med olika ledtider och åtgärder.

I Gävleborg gör man inga operationer utan de remitteras till Karolinska, Akademiska eller Örebro. Däremot görs strålning i Gävle och regionen samarbetar med Sundsvall dit de i norra Hälsingland kan skickas för strålning.

Något som mer och mer används är aktiv monitorering vilket innebär att en patient som har lågt PSA och låga Gleasonvärden på cancertumören går på kontroller i stället för att man gör någon behandling.

I vissa fall kan det bli ett återfall av cancer och där ca 20 procent av de som är opererade kan få återfall efter ett antal år. Då sker en strålning på platsen där prostatan tidigare fanns. Eller annan behandling då med bromsande mediciner av olika slag.

Framtiden önskade Ulla att man skulle kunna hitta aggressiv cancer tidigare än vad som görs idag, att fler patienter slipper få metastaserade sjukdomar, även att man kunde göra flerbehandlingar vid spridd sjukdom. Men framför allt hitta bättre markörer (typ PSA prover) för att kunna behandla rätt patienter.

Därefter tog kontaktsköterskan Kristina Ed ordet och berättade att de är 4 sjuksköterskor i Hudiksvall. Under 2018 hade hon ansvaret för ca 1000 patienter. Varje år kommer det till ca 500 patienter inom ramen till SVF vilket gör att bördan för kontaktsköterskorna blir mer och mer, eftersom de flesta cancerpatienterna finns kvar i vården flera år. Slutsats är att de gör ett enormt jobb som ska underlätta för oss patienter och det de gör är vi tacksamma för.

Lars-Börje Hellberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel