Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Projekt i Bollnäs om hantverk och traditioner hjälpte bygga relationer och förståelse

För mig och några av mina vänner har den här sommaren varit full av äventyrliga resor med flödande kunskaper om hantverk, kamratskap, berättelser om hjältarna från gamla svenska sagor, myter, folklore, olika workshops m.m. Allt detta gjorde vi genom projektet: ”Förnyelse av kulturella traditioner och historiskt minne” med stöd från Utveckling Hälsingebygden.

Vi som deltog i detta projekt under tre månader kommer från Bollnäs, Arbrå och Kilafors. Vi har besökt Arbrå hemslöjdsförening, Växbo lin, Filtmakeriet, Återbrukshyttan, Hälsingegården Gästgivars, Träslottet, Stenegård i Järvsö, Mobackes trädgårdcenter och andra platser som inkluderar nutidens hantverkproduktion i Hälsingland.

I Arbrå hemslöjdsförening träffade vi slöjdare, som gjorde underbara workshops av luffarslöjd för oss. Vackra interiörmålningar fick vi se i Hälsingegården Gästgivars. Vi såg fina handgjorda smycken i Stenegård i Järvsö och hörde den intressanta historien om Hanna och Jacob Bruces spontanköp av linnefabriken i Växbo Lin. I juli fick jag delta i den Internationalla hantverksfestivalen i Kazakstan.

När vi hade genomfört kursen: Hjältarna från gamla svenska sagor, myter och folklore tyckte vi allihopa att tomten var våran favorithjälte, efter honom kom vikingarna, sjöjungfrun, Asaguden Tor med hammaren, Oden och kärlekens gudinna Freja.

I våran arbetsgrupp ingår inte bara ungdomar från Sverige utan unga som ursprungligen kommer från Ukraina, Kazakstan, Somalia och Kirgizistan. Det var så intressant att lära känna de unika traditionerna, hur olika familjer ser ut, vilka namn man hör mest i andra länder och de traditionella maträtterna. Vi frågade våra föräldrar, letade information på internet och sedan berättade vi för varandra. Vi hängde upp Sveriges karta och en världskarta på väggen i lokalen och sökte reda på platserna där vi föddes och vilka länder vi besökt.

Vi promenerade genom Bollnäs och pratade om vad som gjorde våran stad speciell, pekade ut platser som vi känner väl, t ex var våra kompisar bor och var vi går i skolan, var våra föräldrar arbetar. Jämförde på vilka sätt Bollnäs liknade andra städer som vi besökt och på vilka sätt den skildes sig från dem . Tittade på olika restauranger, vilka maträtter det serverades där och vilka ingredienser som ingick i dem.

Det var mycket intressanta workshops om broderi, tovning, om hur man tillverkar mattor, tavlor, dockor från ull, lin, bomull och papper. Sedan valde vi vilka av våra alster som skulle ställas ut på utställningen, som vi ordnade tillsammans med Studiefrämjandet i Bollnäs under några dagar i deras lokal.

Vi har fått nya kunskaper och kompetens om olika typer av hantverk och om möjlighet till ett arbete inom hantverk, vilket var mycket nyttig information. Att bygga bättre relationer med varandra är alltid bra för framtiden.

Kamilya Asylbasheva

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel