Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO:s cykeltur till Köpmanbergets strövområde

Onsdagen den 24 juli samlades 13 PRO:are vid solbryggorna för säsongens tredje cykeltur. Cykelfärden tog oss först till Köpmanbergets strövområde, där Jonas Rasmusson tog emot oss.

Jonas arbetar på kommunens mark- och exploateringsenhet och ansvarar för många projekt i vår närmiljö till exempel saneringen av bergrummet under Köpmanberget, Håstaholmen samt dammbyggena vid Lillfjärden.

Tanken på att göra något på Köpmanberget dök upp för ca 5 år sedan.

Det som tidigare var Hansons Handelsträdgård hade avvecklats i början av 80-talet. Hudiksvalls kommun köpte tomten som användes som ”sopområde” tills man såg dess potential och började planera.

Utformningen av det hela med grillplats, bänkar, gym och blommor/träd har sedan vuxit fram allt eftersom. Grävmaskiner och lastbilar har fraktat befintligt material från andra platser i vår kommun. Växter har planterats och under försommaren kunde Hudiksvallsborna beundra de färggranna tulpanerna som syntes från hamnpromenaden. Nu har tulpanerna vissnat och svinmållan tagit över.

Området kommer snart att ”slåttas”. Planeringen är att strövområdet ska vara lättskött. Besökarna ska bjudas på en och annan överraskning. Man kan hitta personligt utformade djur som orm, geting, spindel, nyckelpigor mm. Planering pågår för nästa etapp med ett koloniområde i mittdelen och ytterligare utvidgning österut.

Jonas berättade även om projekten vid Lillfjärden och Kattvikskajen innan han tackades med en varm applåd.

Cykelgruppen lämnade Köpmanberget och cyklade vidare mot Gräsmaln. Där var det dags att uppsöka skugga och ta fram det medhavda fikat. Avslutningsvis tog gruppen en kortare Skålborunda denna varma sommardag då solen sken från en molnfri himmel.

Birgitta Larsson, PRO:s Friskvårdsgrupp

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel