Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO på bilresa i Hälsingland

I ett vackert försommarväder åkte 23 PRO-medlemmar på biltur i Hälsingland den 12 maj.

Första stoppet blev vid Trönö gamla kyrka där guiden Kerstin berättade om kyrkan som är en av landets bäst bevarade medeltidskyrkor. När vi kom in och satt oss i de gamla kyrkbänkarna imponerades vi av den vackra kyrkan och alla medeltida föremål och konstverk. Guiden avslutade visningen med att sjunga ”I denna ljuva sommartid” som är tonsatt av Nathan Söderblom. Därefter gick gruppen upp till Söderblomsgården där förmiddagsfikat avnjöts runt Nathan Söderbloms staty.

För att få helheten gjorde gruppen därefter ett besök i den nygotiska kyrkan från 1895 och som brann ner för drygt 20 år sedan. Allt förstördes till och med kyrkklockorna smälte ner. Efter flera års reparation fick kyrkan en annorlunda utformning med en yttre kyrksal utan tak och en mindre kyrka för gudstjänster. Utformningen av den nya kyrkan med det röda teglet och två mindre kyrkorum kändes modernt och praktiskt.

Gruppen hann se Mats Sonnesjös konstverk vid vägkorsningen innan det bar iväg till Bergvik. Den välsorterade och stora loppisen i gamla Variantlokalerna lockade fram många minnen och en hel del inköp gjordes. Avslutade besöket med sång av en Copp-anställd.

Reseledare denna dag var Örjan Comstedt och han lotsade resenärerna till en rogivande plats vid Ljusnan och där öppnades lunchkorgarna. Inte kan man åka förbi Mobackes utan vidare! Det blev ett bra tillfälle att handla till både till rabatter och trädgård. När resan gick genom centrum passade resenärerna på att ta en snabb titt på Bollnäs nya resecentrum. Undrar hur Hudiksvalls resecentrum ser ut när det blir klart?

Resans sista stopp blev vid Kyrksjön i Ljusdal. På denna plats har det anordnats möjligheter att delta i olika aktiviteter året runt för både barn och vuxna. Där fanns även Hälsans stig och vackra platser att sitta på. Resenärerna avnjöt Kerstins goda muffins till kaffet och Örjan tackades för det varierade upplägget av resan. Därefter hälsades gruppen välkommen till en bilburen vernissage i Ljusdals centrum. Det blev överraskande att se målningarna som tillkommit senaste året. Sammanfattningen efter en coronaanpassad dag med en härlig gemenskap blev ”Allt finns i Hälsingland”.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel