Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO i Hudiksvall besökte Hudikgymnasiet

Den 25 oktober genomförde ett tiotal medlemmar från PRO Hudiksvall ett studiebesök på Hudikgymnasiet, som ligger i centrala stan. Skolan bedrivs som en friskola.

I gatuplanet tog Catarina Denkert, kommunikations- och marknadsansvarig emot och hälsade oss varmt välkomna till skolan. Vi lotsades till ett färdigdukat bord för att inleda besöket med en förbeställd lunch i den gemensamma matsalen. Vi njöt av dagens rätt, som bestod av kålpudding, potatis, sås och allt som hör till.

Skolans rektor, Lena Lingman, berättade om skolans tillkomst, som var redan 2006. Hudikgymnasiet erbjuder fyra program. I viss utsträckning måste skolan hyra lokaler externt för att klara ämnen som är obligatoriska men som kräver speciellt utformade lokaler.

Innan Hudikgymnasiet startade var Lena med och drev en utbildning för arbetslösa ungdomar. Där uttalade ungdomar att de tidigare inte känt sig riktigt väl förberedda för livet utanför skolan. Den speciella utbildningen ledde till att 9 av 10 elever gick vidare till jobb eller högre utbildning. Där uppstod också fröet till Hudikgymnasiet.

Innan vi bröt upp för rundvandring fick vi också en berättelse om skolan av två elever, Sofia och Tilda, som till våren avslutar sin gymnasietid.

Var vi än mötte personal och elever var det glada leenden och lugn atmosfär. Catarina, som ledde rundvandringen, berättade att man söker till Hudikgymnasiet om man vill gå där. Detta föregås av studiebesök och information. Catarina berättade också att de uppmanar dem som kommer att även besöka andra gymnasieskolor, däribland Bromangymnasiet. Viktigt att skaffa sig en bild av vad som kan passa den enskilde eleven bäst.

Efter ett par timmar tackade vi för ett intressant och givande besök. Många nyfikna frågor hade fått sina svar.

Catarina uttryckte att vårt besök hade varit givande också för skolan. Kul att få möta åldersgruppen pensionärer som normalt inte är de flitigaste skolbesökarna.

Johnny Thronsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel