Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO Hudiksvall firade första advent i Delsbo kyrka

I vackert vinterväder med några minusgrader gick årets adventsresa gick till Delsbo kyrka.

Ingegerd Nordlund, reseledaren, hälsade välkommen och under resan berättade Maj-Britt Norlander om de kyrkor som funnits i Delsbo varav en brann ner en februarinatt 1740.

Under tiden som Lars Landgren var präst i Delsbo reste han till Italien och blev förtjust i deras basilikor. Vid Dellens strand och efter riktningar av Fritz Eckert byggdes nuvarande kyrka i tre skepp och invigdes på första advent för exakt 126 år sedan. Landgren hade lämnat Delsbo och blivit biskop i Härnösand, men innan kyrkan stod klar hade Landgren gått bort.

Framme i koret har kyrkan flera vackra glas- och kalkmålningar och det angripna trägolvet är utbytt till ett vackert stengolv med golvvärme. Speciellt är att basilikans fönster sitter högt upp och får kyrkan att bli både ljus och vacker. Andra detaljer är att de tjocka pelarna som håller upp stommen i kyrkan ursprungligen är grova metallrör från Bofors vapenindustri.

Högmässan inleddes med att det första adventsljuset tändes och därefter höll prästen Peter Södergårds dagens predikan. Kyrkobesökarna sjöng de kända adventspsalmerna varvat med barnkörens framträdande. Dagens kollekt gick till Svenska kyrkans internationella arbete för flickors rätt till ett värdigt liv. Därefter framträdde kyrkokören med många högtidliga och vackra sånger. Det blev en vacker inledning på julen och många kyrkobesökande damer bar dagen till ära Delsbodräkt.

Dubbeldäckaren som rattades av Palle tog därefter de 55 resenärerna med på en kort tur förbi Delsbo Forngård och till byn Johannesberg där Svanbacken väntade. Ett uppdukat julbord med syltor, sillar, skicka, ostar, korv mm och tillbehör väntade och alla fyllde sina tallrikar och slog sig ner i den stora ljusa matsalen. Pelle Nyberg och Mikael Sjöndin spelade och sjöng kända visor och inbjöd till allsång. De avslutade med några stämningsfulla julsånger medan gästerna fortsatte med varmrätterna. Måltiden avslutades med både kaffe och glögg.

På hemvägen avrundades resan med att Ingegerd presenterade kommande resor och ordförande informerade om planerade aktiviteter under den närmaste tiden.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel