Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO-cyklister informerades om kommunens cykelpolicy

Den 25 augusti kom Åsa Terent, Hudiksvalls kommun, till solbryggorna i hamnen för att träffa och informera 20 aktiva PRO-cyklister om kommunens cykelpolicy och planer på cykelbanor mm.

Åsa beskrev hur kommunen arbetar med 7 mil cykelbanor, vilka banor som prioriteras och var det planeras byggas fler.

Det är dags att förnya cykelpolicyn från 2016 utifrån satsningar på miljö och folkhälsa. För att öka alternativet med att cykla krävs även nya cykelkartor och information till både barn och vuxna. Inför fortsatta satsningar kommer kommunen att samverka med Trafikverket samt söka statsbidrag.

Åsa fick många frågor om skyltningen, standarden, enkelriktad trafik som korsar, uppmärkning av gång- och cykelbanorna, felanmälningar, farliga platser, belysning mm. Åsa lämnade svar på vissa frågor och lovade PRO-föreningen att få ta del av kommunens fortsatta arbete. Träffen avslutades med en stor varm applåd till Åsa för en bra träff i en pandemianpassad miljö.

Sedan bar det iväg för PRO:s ”gula cykelorm” på cykelvägar genom stadskärnan. Turen blev inte så lång denna fina augustidag utan cyklarna parkerades i gymnasiebacken och i det gröna gräset på området Fåfängan blev det kafferast.

Många hade aldrig varit till området och fick nu veta att det har funnits både hoppbacke och ett sommarhus till en tysk ingenjörsfamilj på 1800-talet i sluttningen. Detta hus blev sedemera ett värdshus som så småningom blev öde och bara stod och förföll. 1994 brann byggnaden ner. Därefter har det blivit en plats som mer eller mindre glömts bort. Cyklisterna var överens om att ett lyft borde ske av omgivningen för att göra platsen mer attraktiv.

Cykeldagen avslutades med att utse en liten grupp som referensgrupp till Hudiksvalls kommun fortsatta arbete för en cykelvänlig kommun.

M-B Norlander, PRO Hudik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel