Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO besökte Värmeverket

Vad händer inne i Köpmanberget? PRO-medlemmarna som gått längs hamnpromenaden har många gånger funderat på vad som finns och hur det ser ut i Värmeverkets bergrum.

Den 19 februari tog chefen Anders Nilsson emot PRO:s promenadgrupp. Han informerade först om företaget Värmevärden AB som levererar hållbar fjärrvärme och förnyelsebar el i Hudiksvall. Sedan 1983 sker produktionen i kraftvärmeverket i Djuped. Klimat och miljöaspekterna genomsyrar företagets produktion vilket bland annat innebär att flis, sågspån och skogsavfall köps in från närområdet. Panncentralen vid Borgarparken är reservcentral och används vintertid.

Bergrummet under Köpmanberget stod tomt i 30 år men 2018 togs ackumulatorn i bruk och är nu störst i Sverige. Där lagras 90 000 kubikmeter kallt och varmt vatten. Det är viktigt att vattnet är rent och för att klara detta köper företaget dricksvatten av kommunen.

Personalstyrkan har olika arbetstider för att företaget ska ha en säker drift dygnet runt under årets alla dagar. Innan deltagarna fick gå in i bergrummet passade de på att tacka för informationen och Anders lovade att visa kraftvärmeverket när pandemin är över.

Gruppen fortsatte promenaden och tog ett kort stopp för att prova på den uppvärmda parkbänken nedanför värmeverket. Fler varma parkbänkar och gärna ett bord vore inte dumt!

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel