Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO besökte Framtidsbygget

Den 16 april fick PRO-föreningen ta del av framtidsbygget som nu startats hos Hudiksvalls sjukhus. Torbjörn Henriksson med ansvar för vården och Torbjörn Rastad för byggverksamheten informerade och guidade runt på sjukhusområdet.

Ombyggnationen började för ett halvår sedan och innebär att gamla hus byggs om, andra rivs och nya byggs för att tillgodose verksamhetens ökade krav på lokaler. Kostnaden för byggarbetet är beräknat till 2 miljarder och hela ombyggnationen beräknas vara klar år 2030. Öron-näsa-hals och hörselvården var den första verksamheten som byggdes om och nu har den flyttat in i funktionella lokaler med ny teknik. Nästa verksamhet är operation och uppvakning som länkas ihop genom en förbindelsekorridor mellan huskropparna 7 och 8 och till detta knyts en modern steriliseringsavdelning. Akutmottagningen kommer att byggas ut och entrén flyttas till långsidan på samma hus och ger därmed plats för ambulansverksamheten samt en ny bilhall.

För att kunna fortsätta att vara ett sjukhus och vårda patienter under tiden som sjukhuset är en stor byggarbetsplats krävs en bra planering, samarbete och ett stort tålamod från alla berörda underströk båda informatörerna.

Ett annat viktigt område är att utveckla och hålla samman tekniken och för att möjliggöra detta kommer ett nytt teknikhus att uppföras och en ny kulvert att dras fram till huvudbyggnaden. Byggstarten beräknas till vintern 2022.

Efter rivningar av flera byggnader kommer en ny vårdbyggnad i ett 9-våningshus att uppföras i etapp 4. Sjukhusentrén blir kvar på samma ställe men kommer att byggas om och apoteket flyttas närmare cafeterian. Exakt var helikopterplattan placeras är ännu inte klart.

Det kommer att rivas och byggas under många år framåt på sjukhusområdet vilket kommer att innebära att vi får ha överseende med både trafik och andra praktiska problem. I gengäld kommer vi att få ett fantastiskt sjukhus som naturligtvis ger bästa tänkbara vård och som blir en attraktiv arbetsplats för kompetenta personalgrupper.

PRO-gruppen tackade båda Torbjörn för all information och vandrade vidare upp till Håstaslingan för att njuta av en härlig fikastund i en solglänta.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel