Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO besökte ett brandhärjat Kårböle

Den 8 september åkte 28 PRO-medlemmar i bilar upp till Lassekrog. Stellan Fagrell, Kårböle byaråd, samlade gruppen i skogskanten och informerade om hur de stora skogsbränderna startade och utvecklade sig för två år sedan.

Efter en lång och torr sommar och SMHI:s brandriskvarningar i hela landet blev ett blixtnedslag på Nötbergets topp starten på en fasansfull skogsbrand även i Ängra. Det blev intensiva och spännande juliveckor när ingen visste hur det inklämda Kårböle skulle klara sig då det brann på tre platser runt samhället.

Brandmän från Ljusdal, när och fjärran och till slut även från andra länder tillkallades, vattenbombning med helikoptrar och brandflyg kom igång efter några dagar. Hemvärnet, försvaret och en mängd frivilliga organisationer byggde upp en organisation och servicestationer till nästan 2 000 personer som arbetade dygnet runt. De boende i områdena evakuerades, vägtrafiken stängdes, brandgator byggdes, vinden tilltog och förde elden i Enskogen vidare mot Härjedalen.

Detta enorma räddningsarbete avvecklades successivt i början av augusti och de evakuerade fick återvända till sina hem. Inga permanenta bostäder förstördes men ett antal sommarstugor brann ner. Enorma skogsområden, 9 000 hektar gick upp i rök.

Den första september arrangerades det en ”brandfest” för Kårböleborna och alla som gjort stora insatser. Festens avslutning blev en stor konsert dagen efter för 6 000 personer. Kårböle blev rikskänt och fick besök av både statsministern och kungen.

Medlemmarna åkte därefter förbi de stora brandområdena och kunde se den vidsträckta förödelsen.

Näst stopp blev på Kårböle Skans. Stellan Fagrell fortsatte att både visa kartor och informera om denna medeltida rastplats som blev en militär befästning. Skansen hade sin viktigaste period under 1600-talet när Sverige försvarade sina gränser mot danskarna. Han berättade om befästningens uppbyggnad med vallar, gropar för soldaternas bostäder, kanonuppställningsplatser mm. Gruppen gjorde därefter en rundvandring i området. PRO:arna tackade Stellan för guidningen och reste vidare till restaurang Pilgrimmen. Där väntade en god lunch och i samband med kaffet fick deltagarna information om höstens resor.

PRO medlemmarna hade upplevt en härlig höstdag utomhus, med avstånd till varandra samt med känslan av tacksamhet att branden fick ett lyckligt slut. Vi hade lärt oss mer om vårt lands historia samt hur snabbt katastrofer kan förändra livet och naturen. Vi hade även fått veta att Kårböle nu kämpar vidare för fortsatt utveckling och en framtid med fiberkabel mm. Hemresan gick via Pilgrimskyrkan och Björks i Färila.

Maj-Britt Norlander, PRO Hudiksvall

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel