Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: PRO:are på olivoljeprovning

Den 25:e januari hölls en olivoljeprovning för Hennan PRO:s medlemmar i la Banca i Ljusdal.

Annons

Drygt 20 medlemmar hade anmält sitt intresse till provningen. Maria Bremerfors var vår provningsledare och berättade initierat om olika olivoljeprodukter.

De oljor som provades var samtliga högkvalitativa extra jungfruoljor. Extra jungfruoljor pressas fram av färska oliver (högst ett dygn från plockningen) vid max 30 grader, s.k. kallpressning. Plockningen sker direkt från träden när oliverna börjar skifta färg. Oliver som fallit från träden eller är övermogna, kasseras.

Oljans kvalitet beror i hög grad på olivträdets sort och jordmånen. Vid provningen av oljan fick vi lära oss "smak-klockan" för att rätt kunna avgöra oljans smaksammansättning. När oljan slutligen sväljs framträder pepprigheten. Detta kunde höras på deltagarnas hostningar.

Olivoljeprovningen avslutades med en måltid – bröd, grönsallad och en välsmakande pastarätt – samt en trevlig samvaro. Hela aktiviteten blev till några oförglömligt trevliga eftermiddagstimmar, ledda av en mycket, inom olivoljeområdet, kunnig guide.

Kurt L. Rådlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel