Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO:are lär sig mer om sin stad i coronatider genom historiska vandringar

På onsdagskvällar och på torsdagar vid lunchtid från och med 6 maj och fyra veckor framåt går PRO-medlemmarna på guidade historiska vandringar i Hudiksvall.

Medlemmarna har under många år haft ett stort intresse för historia. Studiecirklarna under åren har haft mycket kompetenta ledare som lärt medlemmarna Hudiksvalls, Hälsinglands och Sveriges och nu senast Tysklands historia. Den 13 februari startade Åke Hammarstedt och Ia Wigren Lundh åter en cirkel om Hudiksvalls historia i Museets lokaler. På grund av coronapandemin avbröts studiecirkeln och då kom idén om att hålla intresset och kunskaperna vid liv genom guidade turer utomhus.

Lars Berglund, guide och museipedagog hos Hälsinglands Museum, startade första vandringen i centrum utifrån fyra viktiga män i Hudiksvalls historia. Alla fyra, Olof Broman, Fiskargubben, August Palm och Bosse Östlin, står statyer och har på olika sätt påverkat utvecklingen i vår stad. Lars informerade och visade gamla foton om gator och byggnader, bränder, hunger och nödår samt om den sociala utvecklingen. Guidningen avslutades med fika och en frågestund för 13 nöjda medlemmar.

Under kommande veckor kommer Lars Berglund att låta intresserade få ta del av Hudiksvalls historia genom att besöka Malstastenen, Rysstugan på Öster samt Sofiedal. Det passar bra med små grupper och denna aktivitet utomhus för att följa rekommendationerna som gäller under pandemin.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel