Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: PRO:are gjorde studiebesök i Jakobs kyrka

Tretton medlemmar från PRO Hudiksvall gjorde den 20 januari ett studiebesök i Jakobs kyrka i Hudiksvall.

Annons

Anders Svahn, fastighetsansvarig vid Hudiksvallsbygdens församling, välkomnade för att berätta om den omfattande renovering, som genomförts och blev klar våren 2018.

Anders började visningen framme i koret och gav en allmän presentation kring de delar av kyrkan, som fått ett genomgående ansiktslyft och i vissa fall en förändring. Kyrkans arbetsgrupp för renoveringen hade en del förslag till önskemål om ändringar. En del av dessa vann dock inte gehör hos bland annat Länsstyrelsen. Vissa delar i en kyrka ska finnas och dessa fick alltså inte ändras.

Sedan beskrev Anders mera i detalj vad som gjorts i koret och på vilket sätt. Altartavlan, det stora fönstret mot öster, utformat i en båge av blyinfattningar med målade bibliska händelser ger även intrycket av keramisk utformning. Fönstret skickades till Uppsala för genomgång och förbättring av experter. Altarringen har ändrats så att den är flyttbar för att tillgodose behov för olika typer av aktiviteter.

Samtliga takkronor togs ned och skickades till Gotland för rengöring och putsning. Allt som Anders visade speciellt och berättade ingående om väckte en enorm nyfikenhet och frågorna blev fler och fler.

Hela gruppen uttryckte ett stort värde av de beskrivningar som gavs. Det var ju inte bara inredning som beskrevs. Moderna åtgärder som golvvärme, nya vattenledningar, el, och annat som bedöms viktigt av hållbarhetsskäl var nytt. Helt enligt det regelverk som finns idag. Kostnaden för allt som gjorts landade på 35 miljoner kronor.

Jakobs kyrka är värd ett besök även av kulturella skäl.

Samtliga tretton deltagare tackade för en mycket intressant visning byggd på stor kunskap och engagemang.

Johnny Thronsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel