Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Portugisisk pilgrim på Helgonleden genom Hälsingland

Portugisiske pilgrimen Duarte vandrar från Åbo i Finland via Helgonleden till Trondheim.

Duarte vandrar snabbt och målmedvetet och med 17 kg packning, beredd på den nordiska kylan. Han får mycket hjälp med boende och mat i församlingar längs vägen, Katolska församlingen i Gävle, Harmånge församling i Bergby, Småströmmarnas pilgrimshärbärge, pilgrimsvänner i bl a Rengsjö och Undersvik osv.

Men Duarte är varken den förste eller siste som vandrar Helgonleden.

Sommaren 2003 vandrade och red pilgrimer från Staffansstenen via Skog och längs Ljusnan till Kårböle och vidare till Trondheim, Sankt Olofs stad, med Nidarosdomen.

Sedan dess har föreningen Pilgrimstid m fl träget arbetat vidare med leden från Uppsala domkyrka till anslutningen till Jämt-Norgevägen vid Storsjö kapell, fått den godkänd som Sankt Olofsväg, del av den Europeiska kulturvägen.

För Interreg-projektet St Olav Waterway är den en huvudled från Åbo i Finland och över Ålands öar till Grisslehamn. Om man färdas till fots eller med cykel är sedan Helgonleden den väg som används, med anslutande Vikingaleden från Grisslehamn, anslutning från Skärså via Trönö, samt Stråsjöleden från Enånger söder om Hudiksvall, med leden via Dellensjöarna och Stråsjö kapell.

Elisabeth Andersson från föreningen Pilgrimstid berättar:

"I slutet av juni startar vandringar längs både Helgonleden och Stråsjöleden. En budkavle från Finlands ärkebiskop bärs från Åbo och fram till Nidarosdomen i Trondheim. Den som vill kan i Hälsingland ansluta på antingen Stråsjöleden eller Helgonleden. Med egen matsäck och eventuellt boende går man med en vecka, en dag, några timmar. Det kostar inget! Det är projektet St Olav Waterway där föreningen Pilgrimstid är en av de åtta partners som arrangerar för att fira den nya förbindelsen åt öster."

Per-Olof Andersson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel