Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Populär och fullbokad bakningskurs i Långhed

"Fullkorn, surdeg och tunnbröd" var namnet på den populära bakkursen som arrangerades i Långheds bygdegård helgen 8-9 februari. Deltagare kom från när och fjärran för att lära sig mer om fördelarna kring att låta de naturliga mikroorganismerna vara med vid brödbaket för att skapa ett oerhört gott bröd men också ett nyttigare bröd.

Att vi bör äta mer fullkorn har alla koll på men kunskapen kring att jobba med surdeg, som gör att fullkornets höga näringsvärde kommer till sin rätt lyfts upp på kursen. Deltagarna fick baka på både vetesur och rågsur och höra om dess fördelar.

Surdegkunskaper förmedlades av Ingela Marklinder, docent i kostvetenskap på Uppsala universitet och författare av boken: Surdeg - brödbakning med rågad passion över gränserna, samt av bagaren Lina Lundmark som pratade sig varm om långjäsning utifrån sitt jobb som bagare på Janssons bröd i Ljusdal.

Kursen var en tvådagars kurs med mycket praktiskt arbete i kök och bagarstuga. På söndagen bakades det mjuka tunnbrödet och deltagarna fick lära sig om stöpa, bakefjöl och spjälka. Kursen avslutades med lunch och glada tillrop om att baka. Tillsammans har vi nu en egen hemlig facebookgrupp där vi delar erfarenheter och tips med varandra. Baka är spännande processer och det finns mycket att reflektera kring. Deltagarna åkte nöjda och glada hemåt med påsar fulla med bröd.

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel