Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Pilgrimskapell invigt i Färila: "Vår önskan är att leden ska gå ända från Novgorod i framtiden"

På måndagen anlände två glada men regnvåta pilgrimer till Färila och hälsades med klockringning. Vid deras ankomst invigdes den så kallade stapelfoten på Färilas kyrkogård officiellt till pilgrimskapell. Vid invigningen deltog, förutom församlingsherden, även Marianne Almeflo som representant för församlingen.

– Vad härligt att de möts av klockringning, kommenterade Elisabeth Andersson från organisationen Pilgrimstid, som är med och arrangerar vandringen.

Pilgrimerna gick en del av St Olav Waterway, på svenska St Olofs sjöled. Det är en 120 mil lång pilgrimsled över land och hav från Åbo i Finland till Trondheim i Norge, som på medeltiden var en av Europas viktigaste pilgrimsmål. Vandringen är en stafettvandring, vilket betyder att man får gå så kort eller lång sträcka man själv vill. Vad varje vandrare dock ska göra är att föra vidare en budkavle i form av en hälsning från ärkebiskopen i Åbo till biskopen i Nidaros, det vill säga Trondheim. I stapelfoten lästes den upp av Ninni Bagge, som har vandrat från Arbrå.

– Vår önskan är att leden ska gå ända från Novgorod i framtiden, eftersom kung Olof bodde där i landsflykt en tid, berättade Elisabeth Andersson.

I invigningstalet berördes stapelfotens och kyrkans historia:

Stapelfoten på Färilas kyrkogård är vad som återstår av den klockstapel som hörde till Färilas gamla medeltida kyrka, sade han. Den gamla kyrkan byggdes under andra halvan av 1400-talet och byggdes ut under 1700-talet, men befanns ändå vara för liten. Den nuvarande kyrkan stod färdig 1783 men brandhärjades på grund av åska 1837. I klockstapeln, byggd 1747, hängde tre klockor, varav den äldsta var gjuten 1654. De flyttades över till kyrktornet och förstördes således vid kyrkbranden. Av metallen gjöts två nya klockor 1838, och det är de som hänger i Färila kyrka sedan dess. I stapelfoten finns ett begravningskapell som inte längre används. Numera tjänar det som pilgrimskapell.

"Du som färdas genom vår vackra bygd tillönskas Guds välsignelser på din resa!"

Med tre fasta slag mot porten med en pilgrimsstav invigdes Stapelfotens pilgrimskapell. Invigningen avslutades med att de församlade höll en kort bön och sjöng Härlig är jorden tillsammans. Därefter bröt de upp och gick åt varsitt håll, men budkavlen med den finske ärkebiskopens hälsning lämnades kvar för att nästa vandrare ska ta den vidare mot målet.

Mattias Haglund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel