Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Pianisten Thomas Jutterström gästade Berga Brystuga

Som sjuåring fick han ett dragspel. Fast egentligen ville han ha en saxofon. Men han blev varken dragspelare eller saxofonist. Utan pianist. En av de stora. Han låter musiken tala, mer än stora ord. Men i torsdags ställde jazzpianisten Thomas Jutterström upp för ett samtal med Anders Eklund i samtalsserien ”I dörröppningen” i Berga Brystuga.

Sedan gästerna fått en god middag fick Thomas Jutterström den något filosofiska frågan om det finns bra och dålig musik. Thomas funderade en stund.

– Det finns inget enkelt svar på den frågan, det kan vara olika för olika personer, men för mig är den rent kommersiella musiken, som man skriver och spelar bara för att det ger pengar, dålig musik. Musik ska komma från hjärtat.

Thomas skulle lika gärna kunnat bli en framstående spjutkastare och har bland annat en DM-vinst i spjut. Men till slut tog musiken över.

– Bra att du valde musiken, konstaterade intervjuaren. Om du valt spjutet hade din karriär varit över för länge sedan, även om du skulle ha blivit världsmästare. Men som jazzpianist står du på topp nu drygt 70 år gammal.

Thomas delade med sig av många roliga händelser som lockade till skratt. Som när han hoppade in extra i ett band. När de kom fram till spelplatsen i Hälsingeskogarna visade det sig att lokalen saknade piano. Då plockade kapellmästaren fram en vibrafon och bad Thomas spela. Och innan kvällen var slut var han vibrafonist!

En stor del av Thomas tidiga musikliv bestod av bandet Splash, som med åren blev ett slags kultband. Nyligen släpptes en box med samtliga inspelade Splash-låtar. Och många i publiken passade på att köpa den av Thomas efter intervjun.

Många menar att Splash var ett av Europas bästa band i sin genre, däremot var de urdåliga på marknadsföring. Thomas minns flera spelningar, inte minst den i Holmenkollen i Oslo med omkring 40 000 personer i publiken. Mäktigt.

Thomas Jutterström skriver också egen musik- Han har spelat med de flesta stora artister och musiker i landet, och arrangerat för flera storband. Han berättade en del om hur melodier och arrangemang föds. Ofta sker det på hans legendariska flygel som storheter som Jan Johansson, Duke Ellington och Bill Evans spelat på innan den kom i Thomas ägo.

Mot slutet fick Thomas frågan om han fått priser för sitt musicerande. Han funderade en stund för han är inte de stora ordens mästare som framhåller sig själv. Men med lite hjälp kom han på en hel del.

Och publiken applåderade uppskattande för samtalet med en stor musiker.

Anders Ekund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel