Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Påskmarknad i Sågtäkten: glädje, gemenskap och kulturarv som förs vidare!

Annons

Det finns stunder som berikar och som skänker värme inombords. Det är bland annat de ögonblick när de unga vill föra traditioner, kulturarvet vidare! I bagarstugan fick vi uppleva just detta, vid påskmarknaden i Sågtäktens Bygdegård med sol och en föraning om, att vårvärmen är på gång.

Snart 13-åriga Hilda Mickelmats från Järvsö var med från tidig morgon, för att vara oss behjälplig att baka de mjuka tunnbrödet. Vilket intresse och vilken skicklighet att kavla brödet, lägga på spatel för att gräddas, borsta och paketera.

Att få uppleva detta engagemang var stort! Helt klart förstod vi som var i bagarstugan, att det inte var första gången som Hilda hanterade en kavel. En stolt farmor Inger var också med och bakade.

Många utställare, fanns både inne och utanför Bygdegården, med allt det enastående som händer har format. Allt det vackra stickade, det sydda, det snidade, det som formats i betong, decopage, det bakade, syltade, inläggningar, fisk i olika former mm behöver inga andra förklaringar, än sin egen existens.

Här finns det noggranna, här finns viljan och lusten. Allt det som skapas av händer är länkar i en tradition. Det talar till oss, ger oss perspektiv, stillar oss. Stämmer till eftertanke. Vi vill verkligen värna vårt kulturarv, vi vill ge utrymme, ge tid för allt detta.

Vi som arrangerat denna dag, kände värme inombords efter dagens slut: Hilda vi behöver dig, fortsätt föra vårt kulturarv vidare. Dagen gav äkta glädje av allt vi fick se och ta del av!

Elsie Bäcklund Sandberg, nöjeskommittén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons