Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Ortsbor samlades för att påverka framtiden i Njutångers socken

På Njutångers Folkets Hus samlades en måndagskväll i tidig november 26 ortsbor från Iggesund och Njutånger för att tillsammans påbörja arbetet med att ta fram en Lokal Utvecklingsplan, en så kallad LUP, för Njutångers socken – Iggesund och Njutånger.

En LUP bygger på ett underifrånperspektiv, dvs planen ska tas fram av bygdens invånare och en inbjudan hade gått ut till allmänheten. Det är de som bor och verkar här som bäst vet hur de vill att framtiden i bygden ska se ut, vad som saknas och vad som kan förbättras. Projektet initieras av riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva!” och dess regionala organisation ”Länsbygderådet - X-ing Gävleborg”.

Njutångers sockens hembygdsförening och Iggesunds intresseförening är två lokala föreningar som tillsammans med projektledaren Kenneth Nyberg från X-ing planerat uppstarten av det första LUP-mötet. Hembygdsföreningen och Intresseföreningen har samarbetat tidigare med att ta fram en LEA för Njutångers socken, en Lokalekonomisk analys över bygden som beskriver hur stor köpkraften är och hur mycket pengar som rinner ut ur bygden, bland annat beroende på att vissa näringar saknas helt. LEA-arbetet utmynnade i en broschyr som delats ut till alla hushåll i Iggesund och Njutånger.

Kvällen fortskred under Kenneth Nybergs lättsamma och pedagogiska ledning och Hembygdsföreningen hade ordnat med fika till mötet. Efter att var och en fått skriva ner allt som de vill att den Lokala utvecklingsplanen ska innehålla, delades deltagarna upp i grupper som tillsammans valde ut och begränsade sig till sex stycken områden som de ska jobba vidare med i de två grupparbeten som återstår. Det handlade bland annat om föreningssamarbeten, kommunikationer, boenden, skola, sjukvård, fritid och turism.

Kvällen avslutades med att deltagarna från de två orterna delades in i en Iggesundsgrupp och en Njutångersgrupp med 13 personer i varje och datum spikades för kommande möten. Det är mycket önskvärt om fler ortsbor ansluter i efterhand och vill vara med och påverka Njutångers sockens framtid!

Christina Bodare, Iggesunds intresseförening

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel