Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Ordförandeskifte i Forsa hembygdsförening

Det blev ordförandeskifte och flera nya yngre ledamöter i styrelsen när Forsa hembygdsförening på söndagen höll årsmöte på forngården i Fränö. Ett 25-tal medlemmar fanns på plats och kunde konstatera att covidpandemin lagt sordin på verksamheten under det gångna året. Inte minst var avsaknaden av det traditionella och populära midsommarfirandet påtagligt.

Styrelsen i föreningen har trots pandemin jobbat på och ett antal ljuspunkter kunde noteras i verksamhetsberättelsen. Mest påtagligt är kanske den audioguidning som kommit på plats under året i de olika byggnaderna på forngården. Med en enkel knapptryckning kan besökare sätta igång en högtalarröst som ger en utförlig redogörelse för gårdens historia, redskap och inventarier.

En berättelse finns för varje rum och den ger en bild av hur livet till vardag och fest kunde te sig när gården och jordbruket var igång för hundratalet år sedan. Det är Cia Olsson som mycket professionellt står för berättandet och god hjälp i kartläggandet av gårdens historia har hon haft av Astrid Nilsson.

Notabelt är att forngården numera har kontakt med yttervärlden genom bredband via fiber och en ny mindre scen har också kommit på plats under året.

Årsmötesförhandlingarna bjöd inte på någon större dramatik men en påtaglig förnyelse och föryngring i styrelsen klubbades igenom. Till ny ordförande i föreningen valdes Cia Olsson som avlöser Jan-Åke Malmqvist.

- Det är roligt att vi nu fått in många nya och yngre ledamöter i styrelsen. Vi behöver lite tid för att lära känna varandra och vår hembygdsföreningens mål och mening. Det är ett stort ansvar att förvalta kulturarvet samtidigt som vi skall anstränga oss för att nå en yngre generation och få flera att vilja vara med och göra en insats för en levande och välskött forngård. Där har våra arbetsgrupper en viktigt uppgift framhåller Cia Olsson när hon tar över ordförandeklubban, och tar sikte på ett aktivt och spännande år tillsammans med den nya styrelsen.

Sven Bergström Trolin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel