Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Ombud utbildades om allergier: "Alla förskolor och skolor bör ha minst ett allergiombud"

Den 13 november inbjöd Astma- och Allergiföreningen region Mellannorrland till en fortbildningsdag för allergiombud i länet i Orbaden. Alla förskolor och skolor bör ha minst ett allergiombud och genomföra allergirond varje år många kommuner har idag också ett politiskt beslut om detta.

Astma och allergi är idag de klart vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och unga och symtomen leder ofta till funktionsnedsättning. Astma och allergi syns oftast inte innan man utsatts för något man inte tål men diagnoserna innebär för vissa barn stora problem i vardagen. Den viktigaste kunskap föreningen vill sprida är hur man arbetar förebyggande och inkluderande samt vad man gör vid akuta situationer som anafylaxi.

Statistik visar att cirka 30% av barn och unga har någon form av allergi och antalet barn med läkardiagnosticerad astma har de senaste decenniet fördubblats till närmare 10%. Trots att många barn har besvär så visar Socialstyrelsens rapport Allergi och astma i skolan (2013) att många skolor och förskolor saknar ett generellt, förebyggande allergiarbete. I stället fokuseras arbetet ofta på enskilda barn med redan konstaterade svåra besvär och då ofta med särlösningar som pekar ut barnet. Bristande kunskap i förskola och skola leder till brister i planering och att alla inte kan delta i planerade aktiviteter. Då uppstår ett utanförskap. Att allergirond görs bidrar till en säkrare, tryggare och mer hälsosam arbetsmiljö och bidrar till inkludering. Samtliga barn, elever och lärare får ta del av förbättringarna om förskolan och skolan genomför allergirond.

Syftet med allergiombudskonferensen var att öka kunskapen om astma, allergi och överkänslighet i förskolor och skolor. Deltagarna fick ta del av flera föreläsningar samt tips om nyheter både om forskning och om produkter på livsmedelsmarknaden. Nu finns exempelvis inga hinder för att även en elev med mjölkproteinallergi ska få en strutglass liknande andra elever. Skillnaden på laktosintolerans och mjölkproteinallergi lyftes särskilt då det kan vara livsviktigt att det inte förväxlas.

Dagen öppnades genom att Maritha Sedvallson, förbundsordförande inom Astma och Allergiförbundet berättade om vikten att det finns en lokal patientförening och förbundets arbete på central nivå. Anette Torvidsson Eriksson, ombudsman för region Mellannorrland, föreläste sedan om hur det är att leva med livshotande allergi och svår astma i familjen under rubriken Med livet som insats. Forskning, livskvalitet samt nya utrednings- och behandlingsmetoder som ökar livskvaliteten belystes.

Allergisamordnare Marina Jonsson och Allergikonsulent Leena Oscarsson, Region Stockholm Gotland, föreläste därefter om sitt arbete. De berättade om hur allergikonsulenten lägger upp sitt arbete och visade också patientfall där man ser tydligt positiva resultat gällande både stöd till familjer och skola samt vinster i att detta resulterar i färre akuta besök inom sjukvården samt färre frånvarodagar i skolan. Hela 81 % av de involverade läkarna tycker att allergikonsulentens arbete är viktigt.

Även i Region Gävleborg har behovet av allergikonsulent förts fram av patientföreningen men än så länge utan politiskt gehör. I Stockholm finns även 140 certifierade Astma och allergimottagningar medan det inom Region Gävleborg ännu inte finns någon. Det är mycket viktigt att patienten får en skriftlig handlingsplan samt att skolan får ta del av en elevs egenvårdsplan påtalar allergisamordnare, Marina Jonsson.

Sist ut att föreläsa var Marie-Louise Luther, miljöinspektör och ombudsman hos Astma och Allergiförbundet. Hon berättade om allergironden, hur viktig den är att genomföra samt om inomhusmiljö i förskola och skola. Ventilationen vid en förskola eller skola ska aldrig stängas ner helt, och om den ska sänkas ska det ske då lokalerna är tomma. Forskning visar att skolelevers prestation höjs med ökad friskluftstillförsel. Tredubblad lufttillförsel kan öka elevernas resultat med närmare 30%, främst gällande förmågan att lösa matematiska problem och läsförståelse. Insatser gjorde också stor skillnad för elever som arbetade långsamt.

Dagen kan sammanfattas med att både patientförening och skolombud önskar en allergikonsulent till våra län och regioner. Vi hoppas att fler förskolor och skolor gör allergironder årligen samt utbildar sin personal om astma och allergi för tryggare vistelser och gynnsam utveckling hos barn och elever.

Anette Torvidsson Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel