Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Öjungsdagen inbjöd till trevlig gemenskap och tillbakablick i historien

Söndagen den 1 september arrangerades Öjungsdagen för att uppmärksamma byn Öjung i Ovanåker.

Annons

Öjung var en gång, för inte så länge sedan, ett viktigt nav med affär och annan service som alla byar runtomkring var så beroende av för att slippa klä upp sig och åka buss flera mil till Edsbyn för att uträtta sina ärenden.

Dagen inleddes med musikandakt i det vackra ljusa kapellet på höjden med några stenkasts avstånd till Öjungen, sjön som har lika många öar som året har veckor. Kyrkoherde Lena Wängmark hyllade närheten till skog, berg och dalar med både egna ord och dikter på mål. Och för att alla skulle få en chans att låta alla intryck sjunka in bjöds besökarna i kapellet på musik från både fioler och flöjt.

Efter andakten serverades det härligt fika och samtidigt kunde man titta på gamla bilder från Öjung som Kulturavdelningen inom Ovanåkers kommun, en av dagens tre arrangörer förutom Svenska kyrkan och Sveaskog, hade tagit fram.

Tyvärr öppnade det upp för ett rejält skyfall med åska senare, vilket förmodligen innebar att övriga möjligheter till besök vid olika stationer runt Öjungen – med utställning av foton och hantverk plus information om Ekopark Grytaberg – inte fick så många besök som man kanske hoppats på. Men förhoppningsvis bjuds det på en repris av detta arrangemang nästa år och då är vädret säkert mycket stabilare.

Sören Jonasson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel