Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Nytt grepp av Arbrå fornhem för ökat intresse

Arbrå Fornhem är för de flesta ortsbor synonymt med några gamla rödfärgade timmerbyggnader vid Storgatan/Nyhemsvägen. Men på insidan av dessa byggnader finns en massa unika, men för de flesta, okända sevärdheter.

För att sprida kunskap om Arbrå Fornhem och dess samlingar till ortsbor och "utsocknes besökare" provas nu ett nytt grepp. Föreningen vill ge fler besökare möjlighet att se och intressera sig för föreningens byggnader och samlingar. Fornhemmet i Arbrå kommer att hållas öppet med guidade visningar i samband med firandet av Sveriges Nationaldag.

Under visningen av Fornhemmet finns möjlighet att tillsammans med guider bland annat se Ersk-Lars och Hägg-byggnaderna från 1700-talet, utställning med äldre skor från A. G. Johanssons skoaffär i Arbrå, ett spruthus från Mörtsjö med gamla brandredskap och en hästdragen likvagn, samlingar av gamla industri och jordbruksföremål efter flera kulturpersonligheter i Arbrå-trakten och en hel del annat.

Arbrå Fornhem byggdes upp med start under 1920-talet och består av 15 tal byggnader som flyttats och återuppbyggts på Fornhemmets nuvarande plats vid Solbacken i Arbrå. De äldsta byggnaderna har sitt ursprung i 1700-talet. Boningshusen är inredda som gamla hälsingehem med väggmålningar, möbler, husgeråd och redskap från gårdar i trakten.E.G. Wengelin, Arbrå Fornhems skapare, kom till Arbrå 1914 som fornminnesforskare. Föreningen heter Arbrå Hembygds och fornminnesföreningen och bildades 21 mars 1921.

John-Erik Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel