Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Nya skyltar berättar om Vågbro och Borgs historia

Tack vare Norrala Hembygdsförening och Vågbrogruppen inom DiBiS har nu nya skyltar satts upp på Länsstyrelsens informationsstolpar i Vågbro och Borg i Norrala.

Annons

Ny uppdaterad information finns om Vågbroborgen och om gravfältet i Borg, där bland annat ”Norralamannen” hittades 1961.

När vi kontaktade skyltansvariga Anna Sundberg på Länsstyrelsen i Gävleborg, fick vi veta att nya skyltar inte är ett prioriterat arbete med dagens begränsade resurser. ”Skylten i Borg tänker vi inte göra något åt, medan Vågbroskylten står på väntelista” fick vi till svar.

Med anledning av detta och en planerad byavandring i Vågbro i maj, där Vågbroborgen naturligtvis finns med, har nu föreningen gjort egna skyltförslag. Tack vare arkeolog Mats Mogren, som ledde den arkeologiska undersökningen i Vågbro 1993 finns nu nya fakta om Vågbroborgen som är med på informationsskylten. Fakta från gravfältet i Borg är till stor del hämtade från ”Hälsingerunor” 1961. Vi fick också goda råd från Länsstyrelsen om layout och även följande uppmuntrande kommentar: ”Vi brukar egentligen inte godkänna andras skyltar på våra skylthållare. Men dessa såg ambitiösa ut och ni har ju också haft samarbete med Mogren”.

En annan bidragande orsak till att inte låta skylthållarna gapa tomma är ju att Söderhamn firar 400 år i år.

Hur det går med byavandringen i dessa coronatider återstår att se. Information kommer på ett eller annat sätt framöver.

Sture Claesson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel