Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Ny tidsresa i Undersvik

Undersviks hembygdsförening samlar nyheter från tider då socknens infrastruktur var välutbyggd. Affärer, skolor, post, järnväg och sågar var moderniteter. Det görs en byainventering som fascinerar och engagerar.

Denna gång färdigställs i Undersvik en idé från 1938, som självaste Nathan Söderblom var upphovsman till. Han ville att den då nybildade hembygdsföreningen skulle starta en byainventering. Mycket har skrivits och bevarats men det har inte blivit riktigt klart. Nu har Undersviks Hembygdsföreningen tagit tag i denna idé igen och uppslutningen kring företaget är stort.

Projektet är en tidsresa som är fascinerande och häpnadsväckande i många avseenden. Idag är det svårt att föreställa sig att det har varit en sådan aktivitet i de fjorton byarna i socknen. Alla var mer eller mindre självförsörjande. Det var torp och soldattorp, samägda vallar med fasta vandringsleder för boskapen. Det fanns sågar och affärer, mejeri, jordbruk, järnvägsstation, skolor, bank och post.

Tåg har spårat ut och flygplan störtat. Tragiska händelser har drabbat flera gårdar, och det har varit svåra tider. Det har även funnits mycket glädje och många festligheter, som när cirkusen kom till Simeå, då var det stor uppslutning från byarna och en rejäl fest som det pratades om länge.

Naturligtvis fanns det bovar och banditer även på den tiden som gjorde bygden osäker, men de flesta var vanliga, rejäla, hederliga människor.

Men nu får vi inte glömma alla ”kändisar” som härstammar från Undersviks socken, de är fler än man kan tro.

Allt detta och lite till kommer att sammanställas i ett flertal böcker så småningom. Lättlästa historier med nya och gamla bilder som kommer att väcka många minnen till liv. Och något för kommande generationer att läsa och förundras över.

Birgitta H Olsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel