Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Ny bok om Trönö by har kommit ut

Trönö och Järvsö är två hembygdsföreningar som är mycket aktiva när det gäller att ge ut bya-böcker. Båda föreningarna har gett ut cirka 15 bya-böcker genom årens lopp.

Gösta Berglöw började för ett 20-år sedan att ge ut den första byboken i Trönö som handlade byn Wij. Den blev mycket populär och han fortsatte med att ge ut några böcker. Så småningom tog Birgit Lundgren med flera vid - och häromdagen var det boksläpp på den åttonde boken i Trönö hembygdsförenings nya serie. Ett 40-tal personer åkte med traktor och bil runt i Rappsta och Gynberg och fick intressant information.

Boksläppet fortsatte sedan i IOGT-lokalen i Glamsta där många ställde frågor och köpte boken. Den nya boken handlar om Gynberg och Rappsta. Boken är på 230 sidor och varje gård i byarna presenteras med olika data- och personuppgifter. Mängder av gamla fina bilder illustrerar de olika gårdarna. Innehållet i övrigt handlar till största delen om gångna tider då livet såg helt annorlunda ut.

Birgit Lundgren har lett en studiecirkel där man forskat fram de olika uppgifterna. Hon har också skrivit det mesta av texterna - men haft en del hjälp av bland annat Lars Åke Sjöberg, Jan Frid och Raija Holopainen. Digital bild i Söderhamn har levererat en del bilder. Birgit Lundgren och Börje Bergman har tagit bilderna av de de nutida husen.

Övriga som medverkat till bokens tillkomst är Herbert Berge, Börje Bergman, Elisabeth Thyren, Clary Westin, Bröderna Åke, Jan och Kalle Frid, Göta Andersson, Tord Westlund, Hasse Eriksson, Mattias Lund, Matts Dahlkvist och Andes Tång.

Elisabeth Stockhaus har letat uppgifter i kyrkböcker, historiska kartor, gamla dokument och dagstidningar.

Det är onekligen ett värdefullt arbete som hembygdsföreningarna i landskapet gör när de arbetar med att ge ut den här typen av bygdeböcker.

Boken om Gynberg och Rappsta är välredigerad. Bildvalet är utmärkt.

Jan-Eric Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel