Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Nostalgisk filmkväll om bondens och hästens arbete

Ovanåkers hembygdsförening har under vinterhalvåret film- eller berättarkvällar varje månad i Edsbyns musuem. I tisdags kväll hade vi god anslutning då vi visade Roger Perssons film Ett Bondeår.

Vi var drygt 50 personer som fick se det gamla bondelivet, som det kunde te sig fram till 1950-talet. Då började den verkligt stora omvandlingen av jordbruket och bondens arbete.

Hästen var ju den tidens traktor och förekom i alla sammanhang då mer än handkraft krävdes. Roger spelade in denna film 1997 i Mossbo, och Evert Hillström var berättaren som beskrev de olika arbeten som utfördes. Hästen drog muckansläden, snöplogen, timmerkälkarna, slåttermaskinen etc.

Roger har skänkt Edsbyns museum en stor samling av dessa dokumentära filmer. Och han spelade in många genom åren. Det är en verklig kulturgärning som Roger stått för. Vi är fortfarande ganska många som kommer ihåg hur jordbruksarbetet tedde sig till för 60-70 år sedan. Men våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn behöver säkert sådana här dokument för att förstå och uppskatta tidigare generationers slitsamma jobb.

Och vid kaffet efteråt kunde man diskutera vad man sett eller småprata med sina bekanta och njuta av Vox Culturas trivsamma Café Gondolen.

Torbjörn Lang

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel