Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Norra Hälsinglands Diabetesförening informerade under Världsdiabetesdagen

På Världsdiabetesdagen den 14 november var Norra Hälsinglands Diabetesförening ute på stan, med avstånd, och delade ut en faktabilaga.

Faktabilagan kommer från Aftonbladet och är framtagen i samband med Diabetesförbundet.

Styrelsen representerades av ordförande Lena Jonsson och ledamot Laila Sigvardsson. Vi fick bra dialoger med personer som stannade till på andra sidan bordet och bland annat fick vi höra av före detta personal från Hudikgymnasiet att all personal varje skolstart får en genomgång och blir uppdaterade bland annat om elever har diabetes för att hålla sig uppdaterad.

Någon framförde oro när det gäller diabetesvård på våra äldreboenden.

I Sverige har i dag cirka 500 000 personer diagnos diabetes, de flesta typ 2, cirka 450 00, och diabetes typ 1 har cirka 50 000.

Sen går det omkring 150 000-200 000 odiagnostiserade, alltså man vet inte om att man har en diabetes, och kan få komplikationer innan man ens vet att man är drabbad. Sverige och Finland är de länder där typ 1 är vanligast och ingen vet varför.

Vi kan alla drabbas och det är viktigt att behandlingen individualiseras för att individen ska kunna hålla sitt blodsocker på en bra nivå och att man lär sig hur man reagerar på mat, motion, medicin, stress ja egentligen hur man reagerar i alla situationer och hur det påverkar blodsockret. Viktigt att man som patient får veta vilka komplikationer man kan drabbas av och det finns riktlinjer och vårdprogram som vården ska följa hur diabetesvården ska fungera.

Som patient är det viktigt att känna till vilka rättigheter man har.

För kompisar, arbetskamrater, föreningskompisar är det viktigt att veta hur man ska agera så det är viktigt att berätta att man har denna sjukdom

Här är några saker vi alla bör ha koll på när det gäller diabetes: Sjukdomen försvinner inte, det är inte bara att "ta en spruta", det är ingen "skylla-sig-själv"-sjukdom, det finns ingen "lättare" form av diabetes, det är inte "sockersjuka", det finns flera former av diabetes

Vår lokalförening har fått ställa in i princip alla planerade verksamheter detta år efter att pandemin bröt ut, förutom en extra aktivitet, en friluftsdag som vi kunde genomföra tack vare en vinst från Hälsinglands Sparbank som vi genomförde i regn och rusk i september, men hade turen att vi kunde gå inomhus och hålla avstånd och röra lite på oss inomhus.

Lena Jonsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel