Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Naturupplevelse på Ljusnan

Naturupplevelse i lilla Simeå! Paddling är mer än bara teknik. Naturupplevelse tillför en helt ny dimension, som exempelvis mötet med bävern som hoppar upp framför kajakstäven! Vi tar det från början.

Ljusnans vågor stänker upp vatten på kajakens styrbordssida medan jag gungar fram utmed Simeåbadet med riktning in i Simeåns delta. Paddlar genom det smala och kala brospannet som ger eko från mina korta paddeldrag. Kajakstäven klyver det spegelblanka vattnet som en välriktad pil. Omgiven av en grönskande blandskog med tystnaden som sällskap, som med jämna mellanrum avbryts brutalt av tåg- och bilbruset från 83:ans intensiva biltrafik, men dess emellan en total vildmarkskänsla strax inpå stugknuten.

Paddlar stilla förbi bäverhyddan som jag upptäckte dagen innan. Då såg jag bävern som kom simmandes mot mig, och dök strax intill kajakstäven med sitt karaktäriska efterplask. En underbar naturupplevelse som nästan tog andan ur mig!

Nu är tanken att fotografera detta skådespel och jag har beväpnat mig med både kamera och tålamod. Solen står högt i väster denna härliga sommarkväll i 27 graders värme. Tusentals myggor dansar i luften medan skräddarna skuttar fram på det spegelblanka vattnet.

Storlommarnas härliga vildmarkseko fortplantar sig på Ljusnans slingrande älv omgärdad av blånande berg så långt som ögat kan nå! Intar sittbrunnsfika strax intill bäverhyddan. Hinner få i mig en skvätt kaffe då jag ser bävern simma förbi mig på några meters avstånd med riktning mot Simeå Kvarn utan att den ser mig! Nåväl, tänkte jag, nu vet jag att den är på jakt, och jag bestämmer mig för att fika färdigt och sedan paddla och möta den då den förhoppningsvis är på väg tillbaka!?

Paddlar så ljudlöst som möjligt. På avstånd ser jag ett litet huvud som klyver det spegelblanka vattnet. I fonden skiner solen majestätiskt från en rosafärgad himmel i väster. Är upprymd hur bävern kommer att reagera när den upptäcker kajaken med dess inkräktare!?

Varligt lägger jag ifrån mig paddeln. Plockar upp kameran, fokuserar på den annalkande bävern som ståtligt plogar fram mot sin hydda i nästan ödsligt deltaland!

Trycker ned avtryckaren. Cirka tio meter från kajaken upptäcker bävern mig! Då gör den en 90 graders sväng mot norr, och därefter kommer det karaktäriska plasket. Fick mina bilder. Känner mig mer än nöjd. En oförglömlig naturupplevelse i Simeåns delta bara två kilometer från vårt hus intill Simeån!

Inge Bäckström, ”Västkustpaddlaren”

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel