Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: När fotboll handlar om något mer än sport

24 mars arrangeras Futsalcup 2018 av Abbe Ali med stöd av Maj Generation. För den som står utanför kan det se ut som att det är en ung Bollnäsbo som arrangerar just en fotbollsturnering och sen tar tanken slut.

Abbe Ali och hans kompanjon Mikias Alemayehu har båda Maj Generation och arrangörskunskap som elevens val på Alirskolan. Eva Persson ansvarig pedagog för elevens val Maj Generation var en del i det evenemang som genomfördes den 27 maj 2017. Evenemanget den 27 maj. var en produkt av att Rotary i Bollnäs startat upp ett samtal med flertalet parter, bland annat Gumpels förening, Klubb Rockaway, Lokomotiv och Kulturutvecklare vid kulturenheten. Samtalet handlade om frågeställningen: Hur når vi ungdomar?

Gemensamt med Yrkeshögskolans kulturkommunikatörer startade ett samtal med ungdomar på fritidsgårdar, i korridorer på skolorna i hela kommunen, på parkeringar och de mest oväntade ställen för att försöka förstå varför vuxna inte når ungdomar i Bollnäs. Efter den 27 maj 2017 bar Eva Persson med sig processen in till rektorn för vidare samtal hur detta kunde appliceras i skolmiljö. Idag har Maj Generation funnits som elevens val två terminen på Alirskolan och representant från nätverket har även varit på Lust och Lära i samband med en föreläsning om Graffiti som hölls av David Larsson.

Abbe och Mikias har gått in i Maj Generation till fullo. De arbetar i nätverket även utanför skoltid och det är utanför skolan som de bland annat arrangerat en Halloweenfest på Kulturhuset i Bollnäs och nu fotbollsturneringen Futsalcup 2018. Fotbollsrrangemanget är en tvåstegsraket och hör delvis ihop med artisten Lamix som ska uppträda på Kulturhuset på kvällen. I kvällsarrangemanget har Mikias sitt fokus medans Abbe har fokus på fotbollsturneringen.

– Maj Generation handlar om att ge tillbaka till Bollnäs och lära sig. säger Abbe. Visa att Bollnäs kan bli den där bra platsen att bo på. För Abbe Ali handlar fotbollsturneringen inte bara om fotboll som han älskar utan lika mycket om att vara en del i sitt samhälle.

Ylva Dybeck

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel