
Söderhamns badhus på Kungsgatan uppfördes 1904 och revs i mars 1980.
Ragnar Pettersson, som tagit den tidiga bilden av badhuset här, var verksam som fotograf 1900-1925. Han var även typograf och blomsterodlare och bodde på Väster i Söderhamn. Han var farbror till slaktare Holger Pettersson, känd av många gamla söderhamnare.

I huset i hörnet Skolhusgatan-Kungsgatan låg den 1899 grundade firman Söderhamns Elektriska Byrå även kallad Elektriska Johansson efter ägaren och grundaren P.A. Johansson. Han var banbrytare i Söderhamn, när elektriciteten byggdes ut och P.A. Johansson var också huvudrepresentant i södra Hälsingland för ASEA, berättar sonsonen Börje Timerdal.
Närmaste granne till Elektriska Byrån var badhuset och på andra sidan badhuset låg doktor Fex fastighet – ”Fexet”, som Gudrun Leijon skriver om i sin självbiografi ”Noras bok” från 2020.


Gudrun berättar: ”Vi bodde på nedre botten bredvid läkarmottagningen. Ingången var inne på gården. På gaveln mot apoteket var dörren in till läkarmottagningen och doktor Fex hade hela övervåningen. Vid pensioneringen 1956 flyttade familjen Fex och huset såldes till staden. Adressen var Kungsgatan 4. En underbar uppväxtmiljö”.
1960-61 måste badhusets bassänger och innertak repareras, då kaklet börjat lossna och riskerade att falla i huvudet på folk. ”Dåligt gjort från början” enligt kakelugnsmakare Tore Orre, som åtagit sig det omfattande reparationsarbetet att sätta nytt kakel i två bassänger och på väggar och i tak.


Sonen Rolf 13-14 år då, var hantlangare ett tag. Cyklade varje dag från mormor i Skärså. Frågade om han inte kunde ta pappa Tores moped, men det kom aldrig på fråga. Det positiva var i alla fall att Hammarlunds Musik från sin tillfälliga affärsbarack på Skolhusgatan spelade ”Sånt är livet” med Anita Lindblom, så att det hördes över hela stan. Rolf fick 50 öre i timmen.

Rivningen av Lönnen mot Kungsgatan verkar ha börjat med apoteket, sedan fortsatte man österut. Det går att utläsa av mina negativ, som jag börjat skanna in. Jag har också antecknat att det var i ”mars 1980” jag tog dessa bilder. Några bilder visar rivningen av badhuset, där bland annat den vackra jugendinspirerade entrén och portalen fick skatta åt förgängelsen.
Planket vid badhuset och en tillhörande port hamnade hos tandläkare Rehn på Villagatan, minns Rolf Orre och det bekräftas av Inger Rehn. ”Vi köpte planket 1980 och det fungerar än i dag. Man använde prima virke på den tiden”, säger Inger.
Sture Claesson


