Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Minnen från livet i skogskojan i Trönö väcktes till liv igen

För drygt 60 år sedan byggde bröderna Norgren från Järnäs i Trönö en koja för övernattning och raster vid skogsarbete och vid jakt, där det var för långt att ta sig hem på kvällen. Materialet till kojbygget kördes med häst genom skogen, ingen väg fanns på den tiden.

Sigfrid Östlund, som vid något tillfälle vistades i kojan, ritade en stilig älgtjur på ena väggens masonitskiva. Åren gick, tiderna förändrades och både kojan och bröderna Norgren blev äldre. Besöken i kojan blev allt färre för att slutligen helt upphöra.

Några företagsamma grabbar från Sterte och Norrala tyckte det var synd att se kojan förfalla, pratade ihop sig och inför vintern för tre år sedan lades en presenning över yttertaket eftersom nock saknades på plåttaket. Våren därpå fortsatte arbetena i dialog med markägarna, Lennart och Bengt Persson på Berga. Kojan hade börjat sjunka ner i marken och ett rejält lyft var nödvändigt. Den gamla vedspisen hade fallit ner på golvet och låg i rostiga bitar, om den skulle gå att rädda var osäkert. Innertaket hängde som en säck av fukten uppifrån och nytt golv var nödvändigt.

Kunskaper, finurlighet och förmåga att ta tillvara begagnat byggmaterial i kombination med många arbetstimmar har gjort att kojan fått nytt liv och nu åter minner om slitet i skogen och jaktens vedermödor förr i tiden. Nu kan kojans första 60 år följas av 60 till. Den har nu också kompletterats med ett dass.

En eftermiddag samlades renoveringsgänget med den ende som finns kvar av de ursprungliga kojbyggarna, Enar Norgren, för en enkel nyinvigning av kojan.

Värmen och doften av kokkaffe från vedspisen slår emot en när dörren öppnas och inne berättar Enar om när brodern Arne fällde en nittontaggare ett stycke från kojan. Enar är mycket nöjd med renoveringen, för att kojan ser ut som den gjorde förr i tiden. Ytterväggarna är lika grå, britsarna att sitta eller ligga på känns som förr och på samma bord är nu matsäcken framställd. Kojans atmosfär från flydda tider finns kvar trots den genomgripande renoveringen. Skratten och historierna avlöser varandra under överinseende av Sigfrids älg som fortfarande kliver fram på väggen medan dagen övergår i kväll.

Ensam i bilen längs den steniga branta skogsvägen på väg hem kommer reflektionerna. Det är inga omvälvande världsförändringar som skett här i kojan på Trönöskogen, men tänk ändå hur finkänslighet, engagemang, gemenskap och vilja i det lilla kan påverka vår tillvaro i positiv riktning.

Birgit Lundgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel