Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Miljöfrågan fick stort utrymme på Öppet hus

Lennart Gard hälsade välkomna till det öppna mötet i 100-årsjubilerande folkets hus i Ljusne. Temat för kvällen var det stundande EU-valet.

Annons

Redan i presentationen visade EU-parlamentariker Jytte Guteland att miljöfrågan skulle ta stor plats i kvällens samtal och det blev det första ämnet som diskuterades. Det är en vår tids stora frågor men Jytte lyfte att vi behöver framtidsoptimism, det går att förändra och och förbättra. Sverige och Hälsingland kan bidra med klimatneutrala energikällor genom exempelvis biomassa från skogen som dessutom kan leda till nya jobb.

Kvällens andra gäst i samtalet var kommunfullmäktiges ordförande i Ovanåker, Yoomi Renström. Hon fyllde på med att vi är bra på forskning och kan leda utvecklingen på miljöområdet. Yoomi uttryckte en teknikoptimism och att ny teknik kan lösa många frågor men politiska beslut behövs. Politikerna behöver sätta ner foten.

Sven-Erik Lindestam som var moderator för samtalet tog sedan upp att EU är det okända valet. Uppåt hälften känner inte till att det är ett val den 26:e maj i år. Vad beror det på och vad kan vi göra åt det?

Yoomi berättade att media anser inte att läsarna bryr sig. Samtidigt är partierna dåliga på att lyfta fram sina internationella företrädare.

Jytte svarade att det behöver göras ett aktivt val inom partierna att uppmärksamma valet och EU-frågor.

Klimatfrågan återkom när när nästa fråga var hur EU påverkar oss lokalt. Miljöpolitiken har betydelse för vädret, bönder och skogsbränder svarade Jytte. Vi behöver lyssna på forskarna och Greta Thunberg. Vi behöver "värna både bin och barn". Hot mot bin är ett hot mot vår matförsörjning, som kräver insekternas pollinering. Hormonstörande ämnen kan leda till sterilitet och problem att få barn.

Yoomi tog upp hur beslut i EU påverkar hur vi kan använda digitalisering för att möta framtidens behov. Det behövs bland annat en utbyggd infrastruktur med bredband ut på landsbygden.

Migrationsfrågan har stor lokal betydelse för hur vi kan hantera arbetskraftsbristen när vi får en allt äldre befolkning.

Samtalet avslutades med några snabba frågor där vi bland annat fick veta att båda våra gäster anser att det behövs ekonomiska sanktioner mot de länder som bryter mot de demokratiska och medborgerliga rättigheterna.

Johannes Tyve, Socialdemokraterna i Söderhamn

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons