Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Midsommar i Kårböle

Nu har det blivit tradition! För det måste man väl kunna säga när det är femte året i rad som det är spelmansstämma i Kårböle under midsommarhelgen. Första gången var 2012 och därefter har spelmännen kommit troget år efter år. De är hjärtligt välkomna!

Upphovsmannen och upphovskvinnan till detta trevliga arrangemang är Kjell Jonsson och Gunilla Larsson, båda från Bjuråker med tillhörighet i Bergsjö dragspelsklubb. De tycker att de funnit den bästa av platser för att en spelmansstämma skall bli lyckad. På den stora fotbollsplanen ställs husbilar och husvagnar upp. Är det dåligt väder kan man samlas på dansbanan eller i serveringslokalen med ett kök i anslutning. Toalett och dusch finns i KIF omklädningsrum. Fantastiskt väder bidrar också till trivsel och spelglädje.

Kårböle IP ligger lite avsides från byn, ett stenkast från Ljusnan. Så här kan man spela till långt in på småtimmarna utan att någon blir störd. På midsommarafton dukades långbord upp för spelmän från Hennan, Bjuråker, Ilsbo, Iggesund, Ånge, Sundsvall, Ljusdal, Hudiksvall och Edsbyn. Under lördagskvällen var det nästan en magisk stämning då alla spelmän spelade tillsammans. Trots att man inte repeterat eller har någon dirigent så uppstår ljuv musik. För Ingrid och Per-Emil Persson som precis firat guldbröllopsdag spelades Delsbo brudmarsch. Mycket uppskattat.

När jag vandrar runt bland ekipagen på söndagsförmiddagen, stöter jag på Tore Gröning som sitter på trappan till sin husbil. Han är durspelare och känner sig glad och nöjd med att få spela med andra durspelare. Vid ett litet kafébord sitter Rolf Lindberg, Svågadalen, Siv Norin, Hudiksvall samt Ulla och Bror Fransson, Iste, alla dragspelare. Man har t.o.m. en trummis med i gänget. Tor Larsson är namnet.

Jag stannar upp och pratar lite med Sigrid och John Bågedahl, två eldsjälar tillsammans med Gunilla och Kjell, som håller denna spelmansstämma vid liv. Plötsligt smyger Ulla Sundberg upp bredvid John och sjungtrallar Allan Edvalls låt: Kom så ska vi tycka om varandra. Och det är väldigt lätt att tycka om dem, Sigrid, John och alla andra spelmän.

Birgitta Fagrell