Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Medlemsdag med Mellanskog i Färila

Med bussar från både norra och södra Hälsingland samt Härjedalen blev Mellanskogs medlemsdag vid Färilasågen i helgen en lyckad tillställning med ca 300 besökare. 

Detta sågverk som ägs gemensamt av Sveaskog och Mellanskog är lite speciellt då det i juli 2009 lades ner för att något halvår senare återuppstå igen. Genom förändring, effektivisering, nytänkande och renodling till gransågverk trimmades produktionen och sågverket går idag riktigt bra med 50-talet anställda.

– Det är många saker som leder till att vi hela tiden blir bättre, bland annat energieffektivisering, berättade en av guiderna vid de rundturer på sågen som de närvarande bjöds på.

Noggrannare mätteknik och flexibel skiftform är andra exempel, liksom satsningen på hälsingegranen som används till produkter som säljs i Sverige men även på export till Kina och Nordafrika. Arbetet med energieffektivisering har kanske varit den viktigaste delen av den process som pågått sedan omstarten. Det har varit framgångsrikt och gjort att sågverket lyckats sänka sin elförbrukning per sågad kubikmeter med cirka tio procent per år. Fokus har legat på fyra specifika sågverksmoment – torkning, timmerbevattning, tryckluft och lokaluppvärmning.

Efter uppstarten 2010 sågas enbart gran i Färila och råvaran kommer från de välskötta och högkvalitativa Hälsingeskogarna. Den så kallade hälsingegranen har en kvalitet som lämpar sig extra bra för synliga träprodukter såsom limträ, panel och golv.

Hela personalen har involverats i utvecklingsarbetet på sågen som nu upplevs som en viktig och stabil arbetsgivare i bygden.  Genom motiverade och kvalitetsmedvetna medarbetare i kombination med nya arbetssätt och genomtänkta investeringar är inriktningen att kontinuerligt förbättra sågens konkurrenskraft.

Utöver rundvandringen på sågen gavs besökarna möjlighet att fördjupa sig i hur inmätningen av de det levererade virket går till. Virkesmätningsföreningen fanns på plats och berättade om detta. En rad utställare fanns också på plats för at demonstrera produkter med skoglig anknytning. Avslutningsvis bjöds alla deltagare på en välsmakande lunch i den för dagen uppställda tältkåtan.

Sven Bergström Trolin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel