Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Märta 83 – allsångsledare i 16 år

När Märta Jonsson i Arbrå var 67 år, fick hon en förfrågan från äldreboendet Ängslunda om hon ville bli allsångsledare för de boende. Hon tackade ja utan att tveka.

I dag, 16 år senare, leder hon fortfarande allsången varannan måndag.

– Jag tycker det är så roligt. Jag har alltid sjungit, berättar hon.

Det gällde också att få tag på någon musiker. Då kom Märta att tänka på Stig Jonsson, bördig från Vallsta men numera boende i Bollnäs. Och Stig ställde upp. Han hade egen orkester och var en mycket anlitad musiker. Men på måndagarna då fanns han på Ängslunda.

Stig har numera uppnått den aktningsvärda åldern av 85 år. Och förutom allsången ackompanjerar han även Arne Rosen Qvick på dennes uppträdanden.

Märta berättar:

– Från början arrangerade vi allsången varje måndag, men det hände att Stig var upptagen så numera blir det varannan måndag.

Trots att Märta med åren fått lite svårare att ta sig till och från allsångsdagarna kommer hon.

– Det finns alltid nån som ser till att jag finns på plats, säger hon och ler tacksamt.

Repertoaren har växlat med åren.

– Men det gäller att ta med melodier som våra besökare minns och kan. En sån melodi är Gamle Svarten.

Märta får hjälp av flera musiker och sångare. Så det blir också sångframträdanden och instrumentalmusik instoppat bland allsångerna. Dessutom läser Märta alltid en aktuell dikt.

Tacksamheten är stor bland de boende på Ängslunda. Allsångsstunderna är populära och sångglädjen stor. Det kommer till och med besökare från samhället som gärna ställer upp, sjunger och lyssnar. Eftersom Stig Jonsson också komponerar egna sånger får han ofta önskemål om att sjunga en egenkomponerad sång. Det gör han gärna.

Bosse Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel