Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Lyrikafton i Sågtäkten speglade skönheten i livet

Så fick vi förmånen att träffas i Sågtäktens Bygdegård, mörkret hade lag sig över byn, men det fanns det som lyste upp, som gav perspektiv och som gav värme. Vid det lilla bordet med ljuset satt Evan Berjlund, dagens gäst vid Lyrikafton i Bygdegården.

I den dämpade belysningen fick vi glädjen att ta del av viljan att skriva, att sätta saker och ting på pränt. Kärlek, vemod, det dagsaktuella och insikter om att vi alla har ett barn inom oss.

Evan tog oss med i sitt skrivande på en resa, så nära så personligt, naket och så gripande.

- Än lyser Cassiopeia, Evans nya diktbok, berörde oss stort denna kväll.

Om barndomsskogen, där lärdomen var tydlig, skogen skapade trygghet – absolut trygghet. Att vandra där väcker minnen, går ut ur skogen och upptäcker, den finns inte mer.

Dikten, Kvällsmjölkning (skiss till ett modersporätt) blir en stark upplevelse om kvinnors längtan till något annat, men som det inte gavs möjlighet till. När Evan läste den dikten var vi nog många som kände tårarna som brände. Småbrukarhustrun, det var hennes liv, framåtlutad mot kons mjuka hud, mjölkande. Trivsel. Men kunde hon glömma drömmen om seminariet som hon inte hade råd till? Så många kvinnor som burit på sådana drömmar, där verkligheten var något helt annat!

Lena Liljedahl framförde nöjeskommitténs varma tack till Evan för en kväll som berikat på olika sätt, allt från livets mening, limerickar och berättande från det egna livet.

Vid kaffet med hembakt bröd blev det ett fortsatt samtal med Evan, med frågor från publiken. Ett samtal som verkligen speglade: det händer mycket där människor möts!

Vilken glädje att få ta del av andras tankar och upplevelser, alla ordens betydelse. Någon har sagt, skönheten i livet uppnås genom harmoni. Ikväll var det i Sågtäktens Bygdegård, i samarbete med ABF Hälsingekusten, Evan Berjlund som gav både skönhet genom orden och harmoni!

Elsie Bäcklund Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel