Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Ljusmanifestation i Hudiksvall mot utvisningar

Måndagen den 8 oktober hölls ljusmanifestationer över hela EU med budskapet: "stoppa utvisningarna till Afghanistan".

Bakgrunden är att det "återvändaravtal" som undertecknades för två år sedan mellan länder i EU och Afghanistan nu är i begrepp att förnyas - utan att någon som helst utvärdering gjorts om hur Afghanistan fullföljt sin del av avtalet.

Att man inte kunnat garantera återvändarnas säkerhet eller erbjuda dem program med reintegrering som det står i avtalet, är uppenbart för alla som har insikt i frågan. Under den senaste månaden har UNHCR, med anledning av det fortsatt försämrade säkerhetsläget gått ut med en kraftfull markering att inga utvisningar bör ske till Kabul - numera Afghanistans mest farliga plats sett till antalet civila offer - men Migrationsverket bortser från UNHCR:s rapport och fortsätter utvisningarna.

I Sverige hölls manifestationer på 27 platser och i Hudiksvall i Kanalparken med ett sextiotal åhörare. Trots att kylan kom och kröp innanför jackorna stod alla människor kvar under hela manifestationen. Det var ett mer än tio talare som höll både gripande och informativa tal.

Flera afghanska ungdomar kunde berätta om egna upplevelser och om nära vänner som utvisats till Afghanistan och hur tillvaron ser ut för dem. En tillvaro i rädsla för att bli dödad, ingen mat, ingenstans att bo, inget jobb, listan kan göras mycket lång. De Afghanska ungdomarna gav oss bilder som grep oss djupt denna kväll.

Vi hade också två kommunalråd som gav sitt stöd till manifestationen och höll tal som både berörde och engagerade. Så värdefullt med det stödet i vårt arbete och vår kamp.

Även Hudiksvalls kommunchef deltog och avslutade manifestationen med att tacka alla ideella krafter och framförallt de afghanska ungdomar som han hoppas ska få stanna i Hudiksvall och för deras mod och tålamod i deras långa väntan på ett beslut. Det var också många fler talare, från kyrkan och andra organisationer och engagerade Hudiksvallsbor.

Marschaller som lyste upp i mörkret, men framförallt alla varma hjärtan och engagemang som ger oss alla kraft att fortsätta vår kamp.

Manifestationen i Hudiksvall arrangerades av Hudiksvall-Nordanstigs asylkommitté med Pia Andersson som sammanhållande kraft.

Margareta Sidenvall, ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs asylkommitté

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel