Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Lennart Hagefors föreläste på Senioruniversitetet Hudiksvall

”Jag formulerade min livsfilosofi redan som foster.” Så inledde författaren, kritikern och programledaren Lennart Hagefors sin föreläsning ” Tillhörighet och utanförskap i Kongo, Sverige och världen” på Senioruniversitetet den 5 mars.

I sin bok ”Inte hemma” ligger han i den trygga livmodern och reflekterar över vad som egentligen är hemma, vad tillhörighet betyder, vilken roll Gud spelar och över den svåra plåga och enorma lycka som livet erbjuder.

Hans uppväxt som missionärsbarn har självklart präglat honom djupt. Att flytta fram och tillbaka mellan Sverige och Kongo, de strapatsfyllda resorna mellan kontinenterna, alltid nya skolor, livet på internat skapade en stark känsla av hemlöshet. Från internatskolorna fick man åka hem tre gånger per år. Men vad är då ett hem? Är det hos föräldrarna, hemma i Sverige, hemma hos Gud? Hemmet blev en odefinierad plats dit han ständigt längtade.

Han beskriver nackdelarna med sin uppväxt, hemlösheten, vilsenheten, att alltid känna sig som en perifer människa, en som helst vill stå utanför och betrakta. Men fördelarna finns också där, att ha föräldrar som är starkt engagerade i ett projekt, att lära sig att snabbt se hierarkier, att se att världen inte behöver se ut på ett och samma sätt, att ha fått en oändlig mängd av upplevelser och berättelser att skriva om.

Mitt i föreläsningen fick åhörarna en kortkurs i skrivande. Hur berättar man en historia? Jo, man måste tänka på tempus, på berättarperspektiv, på gestaltning av ljus, ljud, färger, rörelser, lukter osv. Man måste tillåta sig att testa olika perspektiv och verkligheter, att testa språket, att testa sina gränser. Och detta är också hur Lennart Hagefors formulerar sin livsfilosofi. Det viktiga i livet är att se att det finns olika verkligheter, för det som hindrar en människas utveckling är att man ser världen som enhetlig och oföränderlig.

Ing-Marie Bergroth

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel