Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Långhed bjöd upp till fest – på olika vis!

I början av september händer det mycket som har med mat och bak att göra. I Långhed var det full fart hela veckan, det ena arrangemanget avlöste det andra eller gick omlott!

Många fick smaka god mat och gott bröd, handla från knallar och många glada miner lyste från besökare och gäster.

Ett bussbolag från Stockholm kom och fick uppleva det första gästabudet någonsin på bygdegården i Långhed. Vi tog emot vid smedjan och gästerna tog glatt till sig av vad SmeJohan hade att berätta och vad Kolbullegräddaren Håkan hade att berätta om kolning och kolbullar.

Buss byttes till traktor och vagn och de gled fram på vägen genom vackra Långhed för att tas emot på Godtemplarhuset Fortunatas. Gästerna välkomnades in och avnjöt en trerätters meny byggd på lokal råvaror från jord, vatten och skog. Sång och musik lyfte festen och givetvis serverades härliga kakor till kaffet.

Gästabud hölls på gården JonLars för ett gäng från Edsbyverken och Håkan Johansson själv var värd. Glada norrmän och svenskar trivdes såklart.

Årets marknad var mycket välbesökt och knallarna fick sälja bra. kaféet var öppet liksom bagarstugan där mjukt tunnbröd bakades från två hällar av glada bagerskor/bakstrar. Allt bröd som bakades gick åt! Traditionella kolbullar gräddades, trots regnet, så det stod härliga till.

Biosfärinvigningen firades i Alfta och Långhedsbygdeförening var med på flera sätt. På Ol-Anders serverades otraditionella kolbullar med topping av annat slag än lingon. Succé känns det som och landshövding Per Bill uttryckte stora ovationer och döpte dem till: Kolbulle 2.0. Det gillar vi!

Tack vare många ideella krafter kan vi göra allt detta möjligt. Att jobba ideellt i Långhed är riktigt kul! Snart börjar tunnbrödsbakandet i nya bakugnen!

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel