

Många fick smaka god mat och gott bröd, handla från knallar och många glada miner lyste från besökare och gäster.

Ett bussbolag från Stockholm kom och fick uppleva det första gästabudet någonsin på bygdegården i Långhed. Vi tog emot vid smedjan och gästerna tog glatt till sig av vad SmeJohan hade att berätta och vad Kolbullegräddaren Håkan hade att berätta om kolning och kolbullar.


Buss byttes till traktor och vagn och de gled fram på vägen genom vackra Långhed för att tas emot på Godtemplarhuset Fortunatas. Gästerna välkomnades in och avnjöt en trerätters meny byggd på lokal råvaror från jord, vatten och skog. Sång och musik lyfte festen och givetvis serverades härliga kakor till kaffet.

Gästabud hölls på gården JonLars för ett gäng från Edsbyverken och Håkan Johansson själv var värd. Glada norrmän och svenskar trivdes såklart.

Årets marknad var mycket välbesökt och knallarna fick sälja bra. kaféet var öppet liksom bagarstugan där mjukt tunnbröd bakades från två hällar av glada bagerskor/bakstrar. Allt bröd som bakades gick åt! Traditionella kolbullar gräddades, trots regnet, så det stod härliga till.


Biosfärinvigningen firades i Alfta och Långhedsbygdeförening var med på flera sätt. På Ol-Anders serverades otraditionella kolbullar med topping av annat slag än lingon. Succé känns det som och landshövding Per Bill uttryckte stora ovationer och döpte dem till: Kolbulle 2.0. Det gillar vi!

Tack vare många ideella krafter kan vi göra allt detta möjligt. Att jobba ideellt i Långhed är riktigt kul! Snart börjar tunnbrödsbakandet i nya bakugnen!
Margareta Englund